Helikopter uništen u akciji protiv Bin Ladena vraćen u SAD

Izvor: Blic, 24.Maj.2011, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Helikopter uništen u akciji protiv Bin Ladena vraćen u SAD

ISLAMABAD - Pakistanske vlasti vratile su u Sjedinjene Američke Države olupinu helikoptera korišćenog u američkoj raciji u kojoj je, početkom meseca, ubijen lider terorističke mreže Al Kaida, Osama bin Laden, saopštio je danas portparol Pentagona.

"Olupina helikoptera uništenog u operaciji protiv Bin Ladena vraćena je tokom vikenda u SAD", potvrdio je za Frans pres pukovnik Dejv Lapan.

Helikopter je oštećen prilikom sletanja u Bin Ladenovo skrovište >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u Pakistanu, a američke specijalne snage namerno su ga raznele posle ubistva lidera Al Kaide u noći između 1. i 2. maja, saopštili su zvaničnici.

Fotografije olupine helikoptera izazvale su nagađanja stručnjaka za vazduhoplovstvo da je reč o tajnom modelu letelice, dizajnirane da ne pravi buku i da izbegne radarsku kontrolu, tačnije, o modifikovanom "Crnom jastrebu".

Pakistanske vlasti saopštile su početkom meseca da neće ustupiti ostatke helikoptera Kini, optuženoj da kupuje ostatke američkih vojnih letelica kako bi istražili odbrambenu tehnologiju SAD.

Napetost između SAD i Pakistana pojačana je pošto je otkriveno da organizator napada na Njujork i Vašington 11. septembra 2001. i najtraženiji terorista na svetu živi u Abotabadu, gradu u blizini Islamabada.

Povezane vesti: Obama zahvalio obaveštajcima na lociranju Bin Ladena Terorista Karlos: Bin Laden je mučenik Obama u poseti sedištu CIA Bin Laden umro 2006. godine? Pakistan uhapsio visokog operativca Al Kaide

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Oskarovka Bigelou će snimati film o ubistvu Bin Ladena

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 25.Maj.2011, 14:26

Film o akciji u kojoj je ubijen lider terorističke organizacije Al-Kaida Osama Bin Laden, dobio je zeleno svjetlo za snimanje. Produkcijska i distribucijska kuća “Columbia Pictures” dobila je prava na njegovu distribuciju, a režiju potpisuje Oskarom nagrađena Amerikanka Ketrin Bigelou, prenosi...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.