FOKE HAPSILE U BIH PO HAŠKIM OPTUŽNICAMA

Izvor: Kurir, 03.Maj.2011, 19:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"FOKE" HAPSILE U BIH PO HAŠKIM OPTUŽNICAMA

BEOGRAD - Američka specijalna jedinica "Mornaričke foke", svojevremeno su u BiH, zajedno sa kolegama iz "Delta forsa" i britanskog SAS, po haškim poternicama uhapsili Gorana Jelisića, Simu Zarića, Milana Simića, Blagoja Simića, Miroslava

BEOGRAD - Američka specijalna jedinica "Mornaričke foke", svojevremeno su u BiH, zajedno sa kolegama iz "Delta forsa" i britanskog SAS, po haškim poternicama uhapsili Gorana Jelisića, Simu Zarića, Milana Simića, Blagoja Simića, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Miroslava Tadića i Radislava Krstića.

Elitna američka jedinica Naval Special Warfare Development Group (DEVGRU), poznata još i kao "Foke", u nedelju je eliminisala najtraženijeg svetskog teroristu Osamu bin Ladena. Reč je o jedinici koja je osnovana nakon neuspešnog oslobađanja američkih civila iz američke ambasade u Teheranu 1980. godine. Osnivač i prvi zapovednik bio je Ričard Marsinko.

Zanimljivo je da su se u to vrijeme zvali "Sil tim sidž", a tek od 1988. godine jedinica nosi današnji naziv - DEVGRU. Najzapaženiji angažman jedinica je ostvarila 1991. godine kada su spasili haićanskog predsednika Žan-Bertran Aristida i njegovu porodicu nakon što je svrgnut s vlasti.

Prema izveštajima pojedinih stranih medija, koji svoja saznanja temelje na obaveštajnim podacima iz zemalja EU, "Foke" su prvi put u BiH stigle još 1997. godine kada je u američku bazu na aerodromu Dubrave u Tuzli sleteo transportni avion C-17. Američki vojnici su tada iz aviona, navodno, izvukli osam velikih metalnih kontejnera i brzo ih prebacili  zatvorene hangare. Kada su bili na sigurnom, kontejneri su otvoreni, a iz njih je izašlo 60 pripadnika elitne američke jedinice koji su bili zaduženi da pohvataju osumnjičene za ratne zločine.

Oni su 1998. godine kod Banjaluke uhapsili Radislava Krstića kojeg je Haški tribunal osudio osudio na 46 godina zatvora. Za razliku od upada u Pakistanu koji je organizovan bez ijednog propusta, "Foke" se u BiH ne mogu pohvaliti stopostotnim učinkom. Osim što nikada nisu locirali, a kamoli uhapsili Radovana Karadžića i Ratka Mladića, a "ispred nosa" im je svojevremeno pobegao i Blagoje Simić.

Osim u BiH, pripadnici "foka" su učestvovale i u operacijama u Somaliji, Iraku i Avganistanu.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.