Bin Laden, posustali vođa

Izvor: RTS, 04.Maj.2012, 09:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bin Laden, posustali vođa

Novobjavljeni dokumenti iz skrovišta Osame Bin Ladena otkrivaju frustriranog vođu Al Kaide koji se bori da održi kontrolu nad terorističkom mrežom, navodi američka vojska. Bin Laden nazvao Arapsko proleće "sjajnim događajem" u istoriji muslimana.

Obeležavajući godišnjicu Bin Ladenove smrti, Centar za borbu protiv terorizma američke vojne akademije objavio je jedan od dokumenata vođe Al Kaide na 175 strana, prenosi Bi-Bi-Si.

Dokumenta, koja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << su zaplenjena tokom napada na imanje u Abotabadu u Pakistanu objavilo je istraživačko odeljenje američke vojne akademije Vest point.

Ta dokumenta svedoče da je Bin Laden bio nezadovoljan zbog napada bombaša samobica na muslimane u Pakistanu, apelujući na njih da napadaju SAD.

Objavljeno je 17 od ukupno 6.000 dokumenta. Ti dokumenti koji obuhvataju period od septembra 2006. do aprila 2011. godine uključuju i pisma drugih vođa Al kaide.

Neki navodi u tim dokumentima sugerišu da je organizacija imala napet odnos sa Iranom. Međutim, u dokumentima se nigde ne navodi da je lider Al Kaide imao institucionalnu podršku Pakistana, gde je živeo devet godina.

Bin Laden spominje vernu pakistansku braću, ali nigde se ne može zaključiti da je bio svestan pakistane obaveštajne službe. On je savetovao članove porodice koji dolaze u Pakistan da se uvere da ih niko ne prati, kako šef lokalne službe ne bi pratio do njihovog odredišta.

U pregledu Bin Ladenovih dokumenta američka vojska ukazuje na frustraciju lidera Al Kaide pridruženim organizacijama i njihovom bespomoćnošću da kontrolišu sopstvene akcije.

Distanciranje od neuspeha

Kako se navodi, Bin Ladenov savetnik, rođeni Amerikanac Adam Gadan sugerisao mu je da se distancira od iračke Al Kaide zbog njihovih neuspeha.

Poručnici lidera Al Kaide pretili su da će preduzeti mere protiv vođa pakistanskih talibana zbog njihovih velikih grešaka, uključujući neselektivne napade na muslimane.

Bin Laden je u svojim pismima apelovao na vođstvo na Arabijskom poluostrvu da se usredsrede na napade na američke vojnike, umesto na snage i vladu Jemena. Smatrao je da ima malo koristi od saveza sa radikalnim somalijskim islamistima, koje je smatrao loše organizovanim.

Prema navodima u ostalim dokumentima, Bin Laden je sugerisao svojim vojnicima da vrebaju priliku za atentat na predsednika SAD Baraka Obamu ili Dejvida Petreusa tokom posete Pakistanu ili Avganistanu. Petreus, koji je sada šef CIA, nekada je bio komandant NATO snaga u Avganistanu.

Ono što je zanimljivo je činjenica da lider Al Kaide savetovao svoje operativce da se muče sa potpredsednikom SAD Džoom Bajdenom. Bin Laden je smatrao da je Bajden potupno nespreman za mesto predsednika, što će, kako je tvrdio, Ameriku odvesti u krizu.

Iz pisma od aprila 2011. godine, Bin Laden, naziva Arapsko proleće "sjajnim događajem" u istoriji muslimana, izražavajući nadu da se može uticati na događaje preko medija.

Prepiska ukazuje da su Bin Ladenovi saradnici pomno pratili američke medije.

Savetnik za medije Adam Gadan opisao je Ej-Bi-Si njuza kao dobar, čak kao najbolji kanal. Dok, za Foks njuz navodi da je "pao u ambis", zbog nedostatka neutralnosti.

Gadan je smatrao da Al Kaida nije odato priznanje za američki ekonomski sunovrat, navodi se u dokumentima iz 2010. godine.

"Svi politačari u Americi pričaju o ekonomiji, zaboravljajući ulogu rata u slabljenju njihove ekonomije", napisao je Gadan.

Šef Bele kuće za terorizam rekao je ranije da Bin Ladenova dokumenta učvršćuju stav da je SAD bezbedniji bez njega.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.