Izvor: Blic, 18.Avg.2016, 15:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BIN LADENOV SIN TRAŽI REVOLUCIJU "Zemlju treba osloboditi američkog uticaja"

Sin ubijenog osnivača Al kaide Osame bin Ladena pozvao je Saudijce da ustanu protiv rukovodstva u Rijadu kako bi “oslobodili” zemlju američkog uticaja.

Mladi Saudijci “sposobni za borbu” treba da se pridruže ekstremističkoj grupi Al kaida na arapskom polouostrvu kako bi stekli “neophodno iskustvo u borbi”, rekao je Hamza bin Laden u audio-poruci bez datuma.

Poruku je u sredu objavio američki sajt “Site”, specijalizovan za analizu islamističkih sajtova.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Dvadesettrogodišnji Hamza bin Laden je bio najdraži sin vođe Al kaide, koga su američki specijalci ubili 1. maja 2011. u njegovom skrovištu u Abotabadu, u Pakistanu.

Pročitajte još

Dokumentacija zaplenjena tom prilikom otkriva da je Osama bin Laden planirao da ga pripremi za naslednika. Međutim, posle njegove smrti, rukovodstvo terorističkom mrežom preuzeo je Egipćanin Ajman al Zavahiri.

Na rušenje monarhije u Saudijskoj Arabiji pozivao je još Osama bin Laden, zbog čega mu je Rijad 1994. oduzeo pasoš. Osama bin Laden, koji je potekao iz bogate saudijske građevinarske porodice, naročito je kritikovao vehabijsko kraljevstvo zbog toga što je posle iračke opsade Kuvajta 1991. dozvolilo Sjedinjenim Državama da stacioniraju trupe u zemlji.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.