BIN LADEN U ZAGREBU KUPOVAO ORUŽJE I STANOVE

Izvor: Kurir, 03.Maj.2011, 13:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BIN LADEN U ZAGREBU KUPOVAO ORUŽJE I STANOVE

ZAGREB - Osama bin Laden u Zagrebu je boravio 1986. godine zbog kupovine oružja za 100 miliona dolara, za tadašnje borce u Avganistanu protiv sovjetske okupacije, a u zagrebačkom naselju Borovje za vreme rata u BiH kupio je šest stanova, kojima su danas vlasnici nepoznati, piše Večernji list.

List je lane objavio tajni dokument Savezne direkcije za promet roba (SDPR) iz 1986. u kome se potvrđuje da je Osama >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << bin Laden te godine boravio u Zagrebu i Beogradu zbog kupovine oružja za 100 miliona dolara.

U dokumentu se, do juče najtraženiji terorista današnjice, opisuje kao 29-godišnjaka ugodne spoljašnosti i pristojnog ponašanja, koji se mladalačkom ideologijom i porodičnim novcem zalagao za isterivanje sovetskih okupatora iz Avganistana.

Dogovor s Bin Ladenom i Jugoslavijom bio je postignut nakon uplate 100 miliona dolara u zagrebačkoj podružnici Beobanke.

Bin Ladenu je preko riječke luke do Karačija u Pakistanu, a odatle do Avganistana isporučeno sve najmodernije naoružanje koje je tražio. Za vreme rata u BiH Osama bin Laden je preko humanitarne organizacije Movafak, koja je delovala u Zagrebu, a čiji je direktor bio Sudanac Al Obid, slao borce i novac za rat u BiH.

U međuvremenu je Al Obid uhapšen i odveden u zatvor u Guantanamu kao pripadnik Al-Kaide.

Preko iste organizacije Movafak Bin Laden je kupio šest stanova u zagrebačkom naselju Borovje u kome se nalaze velika džamija i islamski centar. Vlasnici stanova danas su nepoznati.

Hrvatski internet portali preneli su pisanje nemačkog magazina Špigla i banjalučkih Nezavisnih novina da je tokom rata u BiH vođa Al kaide bio najmanje dvaput na Balkanu i sreo se s Alijom Izetbegovićem, što su otkrile novinarke Tajma i Špigla.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bin Ladenove veze sa Jugoslavijom

Izvor: S media, 03.Maj.2011

Večernji list prošle je godine objavio tajni dokument Savezne direkcije za promet roba iz 1986, u kojem se potvrđuje da je Osama bin Laden iste godine boravio u Zagrebu i Beogradu zbog kupovine oružja za 100 miliona dolara. ..U tajnom dokumentu Savezne direkcije za promet roba, koji datira iz 1986....

Nastavak na S media...

Bin Laden u Zagrebu kupovao oružje i stanove

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Maj.2011

ZAGREB, BANJA LUKA -..Osama bin Laden u Zagrebu je boravio 1986. godine zbog kupovine oružja za 100 miliona dolara, za tadašnje borce u Avganistanu protiv sovjetske okupacije, a u zagrebačkom naselju Borovje za vreme rata u BiH kupio je šest stanova, kojima su danas vlasnici nepoznati, piše Večernji...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.