Ambasada SAD u Pakistanu zatvorena

Izvor: B92, 03.Maj.2011, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ambasada SAD u Pakistanu zatvorena

Islamabad -- SAD su zatvorile danas za javnost svoju ambasadu i tri konzulata u Pakistanu do daljnjeg, dan pošto je Osama bin Laden ubijen u blizini prestonice Islambada.

"Američka ambasada u Islamabadu i konzulati u Pešavaru, Lahoru i Karačiju zatvoreni su za uobičajene poslove za javnost do daljnjeg", saopštila je ambasada.

Ambasada i tri konzulata će, međutim, biti otvoreni "za druge poslove i za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pružanje hitnih usluga američkim državljanima", javio je AFP.

Saopštenje je izdato usred strahovanja od osvetničkih akcija nakon što su američke specijalne snage ubile vođu Al Kaide.

Stejt department je nakon ubistva Bin Ladena upozorio sve američke državljane koji nameravaju da putuju ili se nalaze van zemlje da budu na oprezu zbog moguće odmazde, a ovo upozorenje će, kako je saopšteno, biti na snazi do 1. avgusta.

Glavni ogranak talibana u Pakistanu obećao je da će se osvetiti za Bin Ladenovu smrt i da će napasti "vlade SAD i Pakistana i njihove snage bezbednosti".

Pakistan je već pojačao mere bezbednosti u većim gradovima, diplomatskim ispostavama i oko mesta na kojem je vođa Al Kaide ubijen u Abotabadu.

Više stotina ljudi juče je izašlo na ulice u jugozapadnom gradu Keta, u blizini granice sa Avganistanom, kako bi odalo poštu Bin Ladenu i protestovalo protiv SAD, spaljujući američku zastavu.

Pakistan nije sakrivao Bin Ladena

Predsednik Pakistana Asif Ali Zardari negirao je danas da su pakistanske bezbednosne snage skrivale Osamu bin Ladena, ističući da je saradnja sa SAD doprinela da se locira najtraženiji čovek na svetu.

Zardari je u kolumni u listu "Vašington post", međutim, naveo da jučerašnja operacija u kojoj su američke specijalne snage ubile Bin Ladena nije sprovedena zajedno sa pakistanskim snagama, preneo je AP.

Pored toga, pakistanski predsednik kategorički je negirao da njegova zemlja ne preduzima akcije protiv ekstremista na svojoj teritoriji.

"Neki američki mediji su nagovestili da Pakistanu nedostaje sposobnosti za borbu protiv terorizma, ili što je još gore, da smo neiskreni i da zapravo štitimo teroriste koje, kako tvrdimo, gonimo. Te neosnovane spekulacije možda jesu uzbudljive vesti, ali ne predstavljaju činjenice", istakao je Zardari.

Ovo je prvi zvaničan odgovor Pakistana na sumnje koje su izneli pojedini američki zvaničnici i drugi kritičari, a koje bi, kako navodi američka agencija, mogle dodatno da pogoršaju odnose Islambada i Vašingtona u kritičkon trenutku za rat u Avganistanu.

Veze SAD i Pakistana već su napete, jer Vašington sumnja da Pakistanci podržavaju ekstremiste u Avganistanu, a Pakistan ne odobrava napade američkih bespilotnih letelica i špijunske aktivnosti na svojoj teritoriji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.