Al kaida: Napravite bombu u svojoj kuhinji!

Izvor: S media, 02.Jul.2010, 18:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Al kaida: Napravite bombu u svojoj kuhinji!

Al kaida je započela novi rat protiv Zapada. Ova teroristička organizacija je lansirala onlajn magazin na engleskom jeziku na kome, između ostalog, svoje posetioce obaveštava kako mogu napraviti bombu u kuhinji, prenosi britanski "Telegraf".

Na naslovnoj strani sajta nalazi se poruka radikalnog jemensko-američkog sveštenika Anvara al Avlakija: "Neka naše duše budu žrtvovane za vas".

Pod sloganom "Inspiriši vernike na borbu", propagandisti Al kaide sa Arabijskog >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << poluostrva su na svom sajtu istakli i izjave vođe Osame bin Ladena i njegovog zamenika Ajmana al Zavahirija.

Iako celokupan sadržaj još nije postavljen na sajt, čitaocima je ponuđen širok spektar preporuka i poruka Al Avlakija i Nasira al Vuhaisija, poznatijeg kao Abu Bašir. Inspirisani stihom iz Kurana ("Inspiriši verinike na borbu"), lideri Al kaide su u svojim tekstovima naveli da je džihad omogućio muslimanima život.

Na sajt su objavljene i ispovesti bivših zatvorenika Gvantanama koji su se vratili u Al kaidu nakon rehabilitacionog programa u Saudijskoj Arabiji. Oni su kasnije izjavili da im je tokom tog programa "ispran mozak" i da sada koriste metode takozvane "meke propagande" pri obuci potencijalnih regruta.

Avlaki, čiji je otac nekada bio ministar poljoprivrede u Jemenu, odrastao je u Sjedinjenim Američkim Državama. On je postao jedna od glavnih figura u regrutovanju muslimana koji govore engleski jezik. Njegove video poruke bile su najčešće gledane u britanskim kampovima, a bio je i u kontaktu sa jednim američkim majorom, podseća "Telegraf".

Veruje se da sada obučava regrute u istočnom Jemenu, kao i da je otvaranje onlajn magazina bila njegova ideja. Avlakijeva porodica je negirala tvrdnje da je on terorista, iako američke obaveštajne službe navode da je on i dalje aktivan u regrutovanju novih članova. Avlaki se nalazi na američkoj listi potencijalnih meta koje treba ubiti ili zarobiti.

Direktor Nacionalnog antiterorističkog centra SAD Majkl Lejter izjavio je ove nedelje da je Avlaki direktno umešan u planiranje napada na avion "Nortvest erlajnsa" na letu od Amsterdama do Detroita. Za ovaj napad, koji se desio na Božić, optužen je Nigerijac Umar Faruk Abdulmutalab, koji je u avionu pokušao da aktivira eksploziv penteritrol (PETN) u prahu.

L. Tomić/Blic online

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.