Izvor: Politika, 16.Jan.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zurof, ipak, počasni građanin Novog Sada

Direktor Centra „Simon Vizental” biće koordinator velikog skupa o holokaustu

Novi Sad – Direktor Centra „Simon Vizental” u Jerusalimu i poznati lovac na naciste dr Efraim Zurof prihvatio je odluku Skupštine Novog Sada da mu se dodeli zvanje počasnog građanina najveće vojvođanske varoši, a Povelja počasnog građanina i skulptura „Golubica” biće mu uručeni u ponedeljak u 19 časova u svečanoj dvorani Gradske kuće, saopšteno je >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << juče „Politici” u kabinetu gradonačelnika Igora Pavličića koji će mu i uručiti to priznanje.

Skupština Novog Sada proglasila je nedavno dr Zurofa počasnim građaninom zbog, kako je obrazloženo, „njegovog nemerljivog doprinosa pravdi prema žrtvama fašističke racije u ovom gradu, odnosno istrajne borbe u otkrivanju mesta boravka Šandora Kepira, jednog od idejnih tvoraca i realizatora genocida u Novom Sadu u januaru 1942. godine”.

Podsetimo, međutim, da je neposredno nakon odluke novosadskog parlamenta Zurof, zahvaljujući na priznanju, iskazao i izvesnu dozu rezervisanosti, zbog, kako je rekao, činjenice da je u Dunavskoj ulici u Novom Sadu pre dve godine podignut spomenik Jaši Tomiću, inače, narodnom tribunu i velikom borcu za prava Srba u Vojvodini pod Austrougarskom, ali čija se politička uloga istovremeno i osporava ocenama da je bio i antisemita, počinilac ubistva, takođe, političara tog doba Miše Dimitrijevića zbog čega je izdržao kaznu zatvora.

Gradonačelnik Pavličić je, međutim, pokrenuo inicijativu da se o konačnoj sudbini spomenika u Dunavskoj ulici izjasne građani u javnoj raspravi koja je u toku, a Zurof je procenio da je sama spremnost gradskih vlasti da se suoče s problemom antisemitizma dovoljan razlog za kompromis i prihvatanja laskave titule.

Štaviše, Zurof se prihvatio dužnosti koordinatora seminara o holokaustu koji će se od 20. do 22. januara održati u Novom Sadu. Predsednica Jevrejske opštine u Novom Sadu dr Ana Frenkel juče je saopštila da će na trodnevnom skupu, jedinstvenom do sada u zemljama regiona, biti oko 300 učesnika iz cele Srbije koji će se okupiti u ovdašnjem hotelu „Sajam”, pod pojačanim bezbednosnim nadzorom pripadnika MUP-a zbog mogućih provokacija.

Na skupu o holokaustu govoriće izraelski i naši istoričari i antifašisti, a biće priređena i izložba fotografija „Marš živih” – povorke koja se svake godine kreće područjem nekadašnjeg najvećeg nacističkog koncentracionog logora u Aušvicu.

S. Živković

[objavljeno: 17/01/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.