Izvor: Radio 021, 13.Avg.2019, 11:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Župska Venera stara 6.000 godina pronađena u Vitkovu

Na arheološkom lokalitetu na području sela Vitkova, kod Aleksandrovca Župskog, juče je arheološkinja Sanja Crnobrnja Krasić iskopala najveću od do sada pronađenih "Župskih Venera" za koju se procenjuje da je stara 6.000 godina, rečeno je Tanjugu u Zavičajnom muzeju Župe.

Prema rečima Crnobranje Krasić, reč je o epohalnom otkriću iz perioda mlađeg neolita i pripada Vinčanskoj kulturi.

"Potvrdile su se pretpostavke da je u Vitkovu bio religiozni centar >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Vinčanske kulture, jer je Župska Venera viša od 30 centimetara. Vršili smo redovna istraživanja terena jer je žiteljima sela Vitkovo potreban vodovod. Pred kraj istraživanja stigli smo do otkrića koje će oduševiti svet, jer je naše nalazište starije od egipatskih piramida", kazala je Crnobrnja Krasićeva.

Ona je napomenula da je u toku konzervacija izuzetnog arheološkog otkrića.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.