Izvor: Radio 021, 03.Jan.2020, 12:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zoran Zaev podneo ostavku, Makedonija dobija tehničku vladu

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev potpisao je ostavku da bi u toku dana mogla da bude formirana tehnička vlada za sprovođenje izbora.

"Vlada radi od 8:30h, potpisao sam ostavku, u skladu sa dogovorom (za izbore) i Zakonom o vladi. Verujem da će veoma brzo da stigne u parlament čime može da počne procedura za izbor prelazne vlade", rekao je Zaev.

Zaev, posle dve godine i sedam meseci na premijerskoj funkciji, ostavku podnosi da bi bila formirana tehnička >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << vlada koja će pripremiti vanredne parlamentarne izbore 12. aprila, u skladu sa dogovorom lidera vodećih stranaka nakon što Severna Makedonija u oktobru treći put nije dobila datum za početak pregovora sa EU.

Nakon što parlament usvoji ostavku Zaeva, šef države Stevo Pendarovski daće mandat za formiranje tehničke vlade ministru unutrašnjih poslova i potpredsedniku SDSM Oliveru Spasovskom da bi parlament do ponoći potvrdio novi kabinet u kojem opozicija ima dva ministra i tri zamenika ministra.

Prema takozvanom "pržinskom modelu", koji je prvi put primenjen 2016, tehnička vlada se formira 100 dana pred izbore i u njoj opozicija ima ministra policije i ministra za rad, kao i zamenike ministara za finansije, poljoprivredu i za upravu.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.