Izvor: Radio 021, 28.Jul.2019, 11:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Znate li šta je ljubičasti plač kod beba?

Ako postoji jedna stvar koju sve bebe rade, onda je to plakanje. Razlozi zbog kojih plaču i učestalost plača mogu se razlikovati, ali svi roditelji će se složiti da je u prvih nekoliko meseci bebinog života potrebno mnogo strpljenja, mudrosti i podrške.

Nekim roditeljima ne treba puno da shvate u kojim situacijama i zbog čega njihove bebe plaču, ali mnogima se može činiti kao da ta faza nikad neće proći.

Stručnjaci je nazivaju "purple crying" fazom, odnosno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << fazom ljubičastog plača. Decenijama su mnogi roditelji verovali da su grčevi jedan od glavnih uzroka stalnog i neutešnog plača kod beba. Ipak, ne treba zaboraviti da su bebe s grčevima obično zdrave bebe koje uporno plaču i po tri sata bez prestanka, i to pre navršene treće nedelje.

Nedavne studije pokazale su da trajne epizode plakanja pre petog meseca bebinog života ne moraju nužno značiti da nešto nije u redu s vašim detetom. Zapravo, iznenadiće vas podatak da je ova faza sasvim normalna i da se čak i očekuje tokom razvoja vašeg deteta.

Ova faza, prema mišljenju stručnjaka, može početi oko druge nedelje bebinog života i trajati dok vaše dete ne bude imalo između tri i četiri meseca.

Stručnjaci su objasnili šta početna slova reči PURPLE zapravo označavaju.

P (peak of crying) - Vrhunac plača događa se tokom bebinog drugog meseca, a onda se smanjuje oko trećeg do petog meseca.

U (unexpected) - Plač je neočekivan i nepredvidiv.

R (resist soothing) - Čak i nakon umirivanja bebe, ona nastavlja da plače.

P (pain like face)  - U "purple" fazi dete može izgledati kao da ga nešto boli.

L (long lasting) - Epizode plakanja mogu trajati od 30 do 40 minuta bez prestanka i ponavljati se tako i po nekoliko sati.

E (evening) - Plač u večernjim ili kasnim popodnevnim satima može vam se činiti najdužim.

Autor: Index.hr

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.