Zloupotreba Poreske uprave za obračun sa nezavisnim medijem

Izvor: Radio 021, 12.Apr.2018, 15:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zloupotreba Poreske uprave za obračun sa nezavisnim medijem

Poreski službenici, koji već dugo "češljaju" papire i poslovanje niškog portala Južne vesti i na taj način se u ime lokalnih političara obračunavaju sa ovim nezavisnim medijem sa juga Srbije, nastavili su sa svojim aktivnostima i pojačali broj angažovanih inspektora.

Od kada je priča o nenormalnim poreskim kontrolama ovom mediju, njihovim klijentima i partnerima postala javna, inspektora nije bilo desetak dana, ali su se sada ponovo pojavili. Kako za 021 kaže glavni >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << urednik Predrag Blagojević, sada su im umesto jednog u firmi dve inspektorke.

On potvrđuje da je zbog očiglednog pritiska, ne samo na rad redakcije, već i na njihove partnere i klijente, u utorak razgovarao sa predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlemom Dezirom. Dan kasnije, sa Dezirom je razgovarala i premijerka Ana Brnabić posle čega je pozvala direktora Poreske uprave i zatražila da kontrola bude "okončana u najkraćem roku", kako ne bi ometala rad redakcije.

- Mi ne tražimo da inspektori prekinu sa kontrolom našeg medija, ako su zaista dobili anonimnu prijavu kako tvrde. Besmisleno je da premijerka sada tek tako zatraži da se što pre završe kontrole, jer onda to može sutra da uradi i sa kontrolom firmi bilo kog od tajkuna. Ponavljam, mi samo tražimo da inspektori ne izlaze iz zakonskih okvira, da ne zastrašuju naše klijente, ne proveravaju naše partnere i svojim nezakonitim radnjama ne utiču na naše poslovanje - navodi Blagojević za 021.

Predrag Blagojević je prethodno u intervjuu za Novi magazin ocenio da se Poreska uprava ne koristi kao legalna i legitimna kontrola poslovanja nego kao oružje i oruđe za kontrolu medija koje vlast ne može drugačije da kontroliše.

- Nikada nisu našli nijednu nepravilnost iako su tokom poslednjih pet godina poreski službenici kod nas proveli oko dve godine. Ovaj vid kontrole je očito pritisak, ali teško ga je dokazati. Kad su inspektori počeli da zovu čak i rođake naših oglašivača i da im pokazuju naše ugovore sa Evropskom unijom, objašnjavajući da smo mi strani špijuni, zvali su nas partneri i kazali - korist od oglašavanja je manji od štete koju možemo imati. I naravno da su u pravu i naravno da ne možete očekivati da će ti ljudi biti svedoci. I zbog toga nismo ni prijavili ta saznanja tužilaštvu. I tako poreska nastavlja da pritiska njih i nas. Dakle, sada nam udaraju na izvore prihoda, tamo gde su mediji najtanji. I sad kad smo izašli u javnost s tim pritiskom koji vrše na naše klijente, zabijen nam je još jedan kolac u poslovanje jer time teramo potencijalne klijente. A nemamo dokaze da to rade, pa će sutra, kao u slučaju Vranjskih, premijerka da kaže - nisu opstali na tržištu - kazao je Blagojević za Novi magazin.

Zvanični vlasnik Južnih vesti je firma Simplicity d.o.o. koja se bavi programiranjem i IT konslatingom, pa je Poreska uprava počela da proverava i partnere iz IT sektora. Takođe, proveravaju se firme koje se oglašavaju na ovom portalu, produkcijske kuće koje se angažuju po potrebi, mnogi klijenti već duže vreme.

Podsetimo, pre reagovanja Ane Brnabić i njenog razgovora sa predstavnikom OEBS-a za slobodu medija, premijerka je dobila i otvoreno pismo predsednika Nezavisnog udruženja novinara Srbije Slaviše Lekića, koji ju je pozvao da reaguje povodom neuobičajene i iscrpljujuće poreske kontrole koja već duže od pet meseci opseda Južne vesti i stane u odbranu novinarskih i medijskih sloboda kako bi se zaustavili administrativni pritisci koji ugrožavaju opstanak nezavisnih medija.

- Zloupotreba poreskih organa za obračun sa "nepodobnim" medijima kao da postaje novi oblik pritiska, što je navedeno i u poslednjem izveštaju Fridom Hausa. A u izveštaju Fridom Hausa za ovu godinu ocenjuje se da je u Srbiji silazni trend demokratije, između ostalog i zbog pokušaja da se kritički novinari oslabe proizvoljnim poreskim istragama, uskraćivanjem prihoda od oglašavanja i direktnim zastrašivanjem - naveo je Lekić.

Više o pritiscima na Južne vesti pročitajte iz ugla njegovog glavnog urednika Predraga Blagojevića u kolumni pod nazivom "Idealan zločin", odnosno klikom na link OVDE.

Autor: 021.rs

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.