Izvor: Radio 021, 14.Dec.2019, 16:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zlatan Ibrahimović: Zašto policija mora da čuva statuu poznatog fudbalera

Bivši švedski reprezentativac je jedan od najboljih fudbalera sveta, ali je učinio nešto što je prilično naljutilo mnoge u ovoj zemlji.

AFPPreko statue Zlatana Ibrahimovića navučena je plastična kesa

Nepoznati počinioci pokušali su da preseku stopala statue slavnog fudbalera Zlatana Ibrahimovića, okačivši mu i kanap oko vrata.

Policija je zato podigla ogradu oko Ibrahimovića - za slučaj da statua padne.

Reč je o poslednjem u nizu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << napada na statuu nekadašnjeg reprezentativca Švedske, a sve zato što je prošlog meseca objavljeno da je uložio novac u rivalski klub.

„Balkanac, ide goloruk na noževe": Kako je Kolašinac postao heroj Kad Crveni đavoli nalete na ćirilicu: „Zašto samo Mata piše normalno“ Od Partizanovih beba do džinova sa Old Traforda

Tridesetosmogodišnji Ibrahimović je karijeru počeo u Malmeu pre 20 godina, a 27. novembra je objavljeno da je kupio 25 odsto akcija Hamarbija.

Istog dana je njegova statua, visoka 3,5 metra - a koju je u oktobru postavio Fudbalski savez Švedske - iscrtana farbom i zapaljena.

Ibrahimovićeva kuća u Stokholmu je takođe bila na meti napada - na vratima mu je napisano „Juda". Prema Biblijskom predanju Juda je izdao Isusa Hrista za 30 srebrnjaka.

Poslednji incident sa statuom dogodio se u četvrtak rano ujutru.

Portparolka policije Malmea Eva-Gan Vestford kaže za BBC da je istraga pokrenuta i da će policija proveriti snimke sigurnosnih kamera.

„Neko je pokušao da odseče stopala. Postoji rizik da bi statua mogla da padne, pa smo stavili ogradu", kaže ona.

Autor statue Piter Linde apelovao je na građane da prestanu sa vandalizmom.

Priča o ser Metu Bezbiju - od rata, preko kobnog leta iz Beograda, do dinastije Upoznajte klub koji ima dušu - za njega su navijači davali krv i sami gradili stadion Kako su istočnonemački fudbaleri pred meč sa Partizanom prebegli na Zapad

„Ljudi se ponašaju kao da su u ratu, ali ovo nije rat, ovo je fudbal. Neverovatno je da neko ne poštuje Zlatana kao slobodnog čoveka. Želim da statua bude popravljena i da oni koji su to uradili shvate koliko su glupi", rekao je on.

Ibrahimović je tokom karijere nastupao i za Ajaks, Juventus, Inter, Barselonu, Milan, PSŽ i Mančester Junajted. Nedavno je napustio Los Anđeles Galaksi i trenutno traži novi klub.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Autor: BBC News na srpskom

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.