Izvor: Luftika.rs, 09.Avg.2020, 19:45

Život postaje lepši kada naučite osnovna pravila ruskog principa 90/10

Odluke koje donosimo u životu i potezi koje povlačimo određuju kakav ćemo život živeti. Psiholozi su saglsni da u 90% slučajeva mi možemo direktno da utičemo na epilog, dok je u rukama sudbine tek 10%, piše Stil.
Stefan Kovei je kreirao princip 90-10, način koji menja život iz korena i zahvaljujući kojem stresne situacije postaju prošlost.Na jednostavnom primeru je pokazao i kako on deluje:
Šta je pravilo 90/10? Činjenica je da ne možemo kontrolisati onih 10% događaja >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << u našem životu. Ne možemo nikako da sprečimo oštećenje uređaja koje koristimo, niti uticati na kašnjenje leta aviona. Ono na šta imamo uticaj su naše reakcije na ove događaje.
Preostalih 90% događaja rezultat je naše reakcije. Kako se ponašamo u nekontrolisanoj i stresnoj situaciji, određuje kakv će nam biti dan, a onda i život.
Zamislite sledeću situaciju: Doručkujete sa porodicom. Ćerka je slučajno prosula šolju kafe pravo na vašu majicu. Ustanete i počnete da vičete na svoju ćerku, nazivajući je smotanom. Zamerite supruzi što je stavila šolju vrlo blizu ivice stola. Odete u sobu da se presvučete, a po povratku ugledate uplakanu ćerku, koja nije završila svoj doručak i spakovala stvari za školu.
Jer se nije spremila na vreme, školski autobus joj odlazi. Vaša supruga žuri na posao, a vi vozite ćerku kolima u školu. Pošto kasnite, vozićete brzo kršeći saobraćajna pravila. Kada napokon stignete na posao, shavtićete da ste zaboravili potrebne papire. Dan vam je počeo loše i nastavlja se ovako. Ne možete čekati da se završi. Kada dođete kući, vidite da su vaša žena i ćerka lošeg raspoloženja.
Loš dan niste imali jer je ćerka prosula kafu, niti zato što ste zakasnili na posao, već zato što ste loše odreagovali na situaciju.
Ceo dan ste upropastili sebi i porodici svojom reakcijom. Prosutu kafu niste mogli da kontrolište, ali ste mogli da kontrolišete svoju reakciju. Da ste smirenije odreagovali, ceo dan bi išao drugim tokom.
Moglo je biti i ovako: Kafa je prosuta, ćerka počinje da plače, a vi joj tiho kažete: “U redu je, samo pokušaj biti opreznija sledeći put.” Presvučete se, uzmete sve što vam je potrebno za posao. Vratite se u kuhinju i kroz prozor vidite kako vam ćerka maše dok ulazi u školski autobus. Nakon što ste se oprostili sa suprugom, izlazite iz kuće. Dolazite na posao 5 minuta ranije i energično pozdravljate sve.
Dva potpuno različita scenarija koja zavise od jednostavne reakcije. Obojica su dan započeli isto, ali završili drugačije. Sve je u vašoj reakciji na događaje u životu.
Naravno, možete i dalje kriviti druge za svoje probleme i žaliti se da život nije fer, ali da li vam to pomaže da živite bolje? Naučite da pravilno reagujete i nećete upropastiti svoj dan, ni život.
Avion kasni, pokvari vam raspored za ceo dan. Ne zamerajte aerodromskim radnicima, oni nisu krivi. Iskoristite ovo vreme za čitanje. Upoznajte druge putnike i ugodno razgovarajte. Uvek postoji način da situaciju preokrenete u svoju korist.
Ovih 7 stvari ne pričajte nikome, jer sreća voli tišinu

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.