Izvor: Luftika.rs, 27.Jul.2019, 13:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Želite smšati preko noći? To vas može skupo koštati!

Neizbalansirana ishrana, prekomerna upotreba nezdrave hrane i fizička neaktivnost neki su od glavnih uzročnika taloženja masnih naslaga. Da bi se rešio problem s prekomernim kilogramima, danas se na tržištu nudi ogroman broj preparata za mršavljenje. Većina njih obećava fenomenalne rezultate mršavljenja za veoma kratko vreme, uz napomenu da su potpuno prirodni i bezbedni.
Da li je to baš tako?
U jedno smo sigurni preparati za mršavljenje čak I oni koji se navode kao potpuno >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << prirodni jako retko daju takve rezultate. Ne samo što se nećete osloboditi viška kg već rizikujete I da se ozbiljno razbolite…
Linija preko noći – veliki rizici Gotovo svi plasirani proizvodi za mršavljenje uspevaju da daju pozitivne rezultate, samo ukoliko je uz njih uključena i obavezna telesna aktivnost. Neki podstiču pojačano izlučivanje tečnosti iz organizma, ali ne i smanjenje masnih naslaga.
Drugi  preparati za mršavljenje imaju za svrhu smanjenje osećaja gladi. Ali čudesno smanjenje broja kilograma nijedan preparat ne može postići. Za mršavljenjem putem preparata u vidu pilula ili praha uglavnom se poseže pred leto i posle zimskog perioda.
Svi dostupni preparati preko atraktivne reklame plasiraju rešenja svih današnjih problema. Od nedovoljno vremena i želje za fizičkom aktivnošću I posećivanju teretana, pa sve do manjka vremena za pripremu zdravih obroka i sedenja na poslu od po najmanje šest sati.
Svemu tome mora se dodati i užurban tempo života, visok nivo stresa i veoma širok asortiman fastfud proizvoda. Upravo navedeni razlozi indirektno teraju da se proba neka  “instant dijeta” ili “čarobne tablete“ koje bi brzo, Iako i jednostavno rešile dugogodišnji problem.
U praksi, međutim, to nije tako. Štaviše, većina preparata za mršavljenje izaziva niz negativnih reakcija organizma, poput teških poremećaja sna, mučnine, povraćanja, proliva, isprekidanog daha, osećaja panike i nervoze.
Nekad dolazi do agresivnog i nasilničkog ponašanja, paranoje, teške depresije i sklonosti ka suicidu.
Tu su i poremećaji u radu bubrega i pluća s fatalnim ishodom. Različiti stepcni oštećenja mozga, trajni psihički problemi, smanjena otpornost organizma, oštećenje jetre, kao i srčani i moždani udar.
Koji se sve preparati za mršavljenje mogu naći u prodaji Preparati koji ubrzavaju metabolizam – (na bazi guarane, zelenog čaja i grejpfruta, enzimi ananasa, bromelin, L -kartitin, jabukovo sirće, zeleni čaj i kofein) Preparati koji smanjuju aktivnost centra za glad i sitost – Oni dovode od gubitka apetita – (afrička biljke hoodia) Preparati koji sagorevaju masti – (hrom, L-karnitin, betain, holin, metionin) Preparati koji sadrže supstance i to apsorbuju masti (citosan, pektin) Laksativi i diuretici – Ubrzavaju probavu i eliminisanje štetnih materija i tečnosti iz organizma (sena, krušina, kukuruzna svila, komorač, anis, peršun, kamilica) Ne nasedajte na reklame Sve reakcije na primenu preparata zavise od brojnih faktora koji su osobeni fiziologiji organizma, poput stanja metabolizma i probave, navika u ishrani, broja obroka i fizičke aktivnosti. Upravo se zato i ne može očekivati da će neki preparat za mršavljenje doneti uspeh. Shodno tome što jedna supstanca može u jednom organizmu stupiti u različite hemijske reakcije i podstaći različite fiziološke odgovore.
Neki od najčešćih podrazumevaju smanjenje apetita i izazivanje osećaja sitosti. Zatim i vezivanje ugljenih hitrata i masti u crevima. To  sprečava da oni dospeju u krv i završe u masnom tkivu.
Može se desiti i da preparati ubrzavaju i olakšavaju pražnjenje creva, pospešuju izlučivanje tečnosti i detoksikaciju. Neki od njih ubrzavaju metabolizam masti, proteina i ugljenih hidrata u jetri, ali i sagorevanje masti u masnom tkivu.
U teorijskom smislu, svi načini delovanja jesu pozitivni za nekoga ko želi da smrša, ali to ne znači da je svaki dijetetski suplement podjednako efikasan i bezbedan za svakoga.
Vrlo često se može desiti da neki preparat podstiče reakciju koja u određenom organizmu izaziva neku od negativnih fizioloških ishoda. Tako se u potpunosti zanemaruje njegov uticaj na mršavljenje.
Da bi se ovakav scenario izbegao, najbolje je primeniti prirodni princip gubljenja kilograma.  Normalan tempo mršavljenja je maksimano 2 kg na mesečnom nivou.
Kako prepoznati preparate za mršavljenje sumnjivog porekla Prema statističkim podacima tržišta, postoji enermno malo preparata za mršavljenje koji imaju odobrenje Ministarstva zdravlja. Oni moraju biti usklađeni s nacionalnim zakonskim okvirima i čije su sve supstance usklađene s regulativom EU.  To znači da na tržištu postoji ogroman broj preparata koji nisu testirani u domaćim laboratorijama, nemaju dozvolu nadležnih ustanova i sadrže supstance koje mogu izazvati niz neželjenih reakcija.
Neke od supstanci koje dokazano izazivaju neželjene reakcije i koje se nalaze u sastavu nekih preparata za mršavljenje jesu:
Amfetamini (fentermin)
Dovode do pojačanog metabolizma i iskorišćavanja glukoze, veće lipolize i korišćenja masti kao energenta. To stvara osećaj sitosti i izaziva poremećaje u radu bubrega i sistema organa za varenje, a može uzrokovati i moždani udar.
Efedrin
Ubrzava metabolizam, pojačava puls, uzrokuje aritmije srca, podiže arterijski pritisak, usporava digestivni trakt. Osim togsa efedrin uzrokuje suvoću usta, izaziva drhtanje ruku, znojenje, ubrzano kucanje srca, povišen krvni pritisak, vrtoglavicu. Neretko ide uz mučninu, povraćanje, razdražljivost i osećaj unutrašnjeg nemira, a može uzrokovati i moždani udar;
Dinitrofenol (DNP, dinitrophenol)
Izaziva suvoću kože, preteranu žeđ i nenormalno brze otkucaje srca. Zbog toga je Svetska agencija za antidoping kontrolu (WADA) izdala upozorenje za tu supstancu;
Fluoksetin 
Antidepresiv iz grupe selektivnih inhibitora preuzimanja serotonina. On se koristi za lečenje velikih depresivnih epizoda, opsesivno-kompulzivnih poremećaja, bulimija nervosa. Ulazi u sastav nekih preparata za mršavljenje.
Postoje li pozitivni primeri među preparatima za mršavljenje Iako smo dosad govorili o negativnim stranama većine preparata za mršavljenje, postoje svakako I pozitivni primeri.
Među njima je i Nutrivix.
Ovaj preparat je 100% prirodan. U svom sastavu sadrži ekstrakte artičkoke, breze, sene, cveta repice, pasjakovine I zelenog čaja.
Proizvod je testiran I već dve godine za redom odnosi prestižne nagrade I to kao najbolji  weight loss preparat u regionu..
Nagrade:
2018 Beogradski pobednik
2019 Balkan Awards
Saznajte zašto su Nutrivix tablete zaludele ceo Balkan i kakva su iskustva korisnika. Šta o njima govore poznate ličnosti poput Halida Bešlića, Suzane Mančić, Milojka Pantića, Ivane Jordan I dr Nade Macure…
Gojaznost se lako leči: Poslušajte savet čuvenog doktora Ilića!
Najbolji saveti za zdravo mršavljenje na jednom mestu Okanite se rigoroznih dijeta
Imajući u vidu da je tržište preplavljeno preparatima, veoma je važno pridržavati se eksperimentalno potvrđenih principa koji su 100% prirodni i bezbedni za organizam.
Najpre je izuzetno važno napomenuti da princip mršavljenja ni u kom slučaju ne srne podrazumevati rigorozan pristup. Ima li se to u vidu, po organizam je bezbednije napraviti adekvatan plan ishrane na duže staze i polako menjati navike nego primeniti radikalni princip u organičenom intervalu.
Pre dijete, obavezan pregled krvne slike
Mora se imati u vidu da su ovakve varijacije za organizam stresne, te da se one pamte i ekspresuju putem različitih negativnih ishoda. Takođe, važno je trezveno pristupiti načinu mršavaljenja i usmeriti ga na osobenosti organizma svakog pojedinca. To znači daje neophodno konsultovati se s lekarom – nutricionistom, uz obavezan pregled krvne slike.
Samo tako će se evidentirati makronutrijenti ili mikronutrijenti koji su u deficitu ili suficitu, te na osnovu toga napravio plan ishrane. Ovo je naročito važno za dijabetičare i osobe s poremećajima u radu štitne žlezde, kao i osobe sa povišenim krvnim pritiskom, ali i one s problemima u radu sistema za izlučivanje.
Važno je i koliko tečnosti pijete
Pored toga, preporučuje se i redovna hidratacija organizma. To se postiže unošenjem tečnosti.
Doziranje vode tokom dana
za muškarce u iznosu od tri litra (oko 13 čaša zapremine 2,3 do 2,4 dl), za žene u iznosu od 2,2 litra (oko devet čaša zapremine 2,3 do 2,4 dl). Bez „grickanja“ između obroka
Isto tako, prema specifičnostima određenog organizma, potrebno je odrediti broj obroka i period između njih. On se mora poštovati uz eliminisanje bilo kakvog „grickanja“ između obroka.
Ništa bez pojačane fizičke aktivnosti
Uz sve navedeno, neophodno je i uvesti obavezne fizičke aktivnosti, barem u minimalnom trajanju od pola sata.
Nužno je napomenuti da se pod okvirima fizičke aktivnosti ne podrazumeva isključivo odlazak u teretanu ili fitnes centre.  Neophodno je svakodnevno vežbanje u kućnim uslovima, šetnja, penjanje stepenicama umesto liftom, izlazak iz autobusa stanicu ranije, ali i kretanje tokom svakodnevnih aktivnosti u kući.
Sve navedeno daleko je efikasnije ukoliko se redovno primenjuje, jer se samo tako obezbeđuju sigurni rezultati.
Preporuka: Nada Fitt – kako motivisati mlade ljude da više vežbaju

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.