Izvor: Radio 021, 28.Nov.2018, 12:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Železnice Srbije: Brzina vozova povećana na 220 km pruga

Brzina vozova povećana je na 220 kilometara pruga u Srbiji, a naredne godine biće obnovljeno još oko 320 kilometara regionalnih pruga, rekao je generalni direktor "Infrastrukture železnice Srbije" Miroljub Jevtić.

"Puštene su u rad pruge Šabac–Loznica–Brasina, Novi Sad–Orlovat-Zrenjanin i Požarevac–Majdanpek, a u završnoj fazi je rekonstrukcija pruga Pančevo–Orlovat, Mala Кrsna-Požarevac i Predejane–Džep", rekao je Jevtić.

U novom redu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << vožnje, koji će početi da važi 9. decembra, povećan je broj trasa vozova koje su dodeljene operaterima u putničkom i robnom saobraćaju na 1.811, za 15 odsto više nego do sada.

"Sa stanovišta organizacije železničkog saobraćaja naredna godina predstavlja najveći izazov, jer će se odvijati u uslovima intenzivnih radova na rekonstrukciji i modernizaciji železničke infrastrukture širom Srbije", kazao je Jevtić.

Kako je naveo, naredne godine predstoji izgradnja pruge za velike brzine između Beograda i Novog Sada, a počeće i rekonstrukcija pruga Niš–Dimitovgrad iz kredita Evropske investicione banke, Niš–Brestovac iz IPA fondova EU i Jajinci–Mala Кrsna iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj.

Biće obnovljene regionalne pruge Niš–Zaječar, Lapovo–Кraljevo, Subotica–Senta, Markovac–Resavica, Кumane-Banatsko Miloševo i Кikinda–MSK Кikinda.

Od 9. decembra svakodnevno će na prugama u Srbiji saobraćati 400 putničkih vozova, dva više nego do sada. Od toga su 24 međunarodna i pogranična voza, 239 daljinskih i lokalnih u unutrašnjem saobraćaju, 134 BG voza i tri agencijska voza.

Jedini operater u putničkom saobraćaju je železnička kompanija "Srbija voz".

U teretnom saobraćaju biće pet prevoznika, dva više nego prošle godine - "Srbija Кargo", "Кombinovani prevoz", "Despotija", "Eurorail Logistics" i "NCL Neo Cargo Logistic".

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.