Izvor: Radio 021, 25.Maj.2020, 12:43

"Zeleni Bangladeš" umesto nehigijenskog naselja

Na javnom uvidu pred građanima nalazi se plan kako bi u budućnosti trebalo da izgleda naselje Bangladeš.

Naselje je staro gotovo pola veka, a nastalo je 1972. godine, nakon požara u jednoj romskoj koloniji, zbog čega je 100 porodica preseljeno na bivšu farmu Centra za socijalni rad. Tokom godina prostor je menjan, stanovnici su sami nadograđivali objekte, pa prema izveštaju iz 2017. godine, u Bangladešu živi 256 osoba u 55 objekata. Najveći broj domaćinstava ima pet >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << članova.

Međutim, objekti, u kojima su smešteni mahom Romi koji se bave prikupljanjem sekundarnih sirovina, u lošem su stanju i gradske službe stava su da bi najbolje rešenje bilo da se oni sruše i da se izgrade novi.

"Površina stambenog prostora po glavi korisnika povećana je sa osam na 10 kvadratnih metara, što je i dalje nezadovoljavajuće jer je to patološki minimum koji onemogućava normalan psihofizički razvoj pojedinca", navodi se u planskom dokumentu.

Kako se može videti u prikazima "Urbanizma", Bangladeš bi postao uređeno naselje sa mnogo zelenila, što bi značajno promenilo izgled ovog prostora. Ipak, iako gradski urbanisti donose određeni plan, ne znači da će on postati realnost u skorije vreme.

Ideja je da se postojeći dotrajali objekti uklanjaju postepeno, prateći gradnju stambenih objekata i preseljenje stanovništva u iste.

"Objekte u najvećoj meri treba planirati kao prizemne porodične kuće, ali se dozvoljava i da imaju još jedan dodatni sprat za porodice sa većim brojem članova... Za svaki stambeni objekat planira se sopstveni dvorišni prostor prema unutrašnjosti bloka. U okviru sopstvenih dvorišta dopušteno je samostalno uređenje partera, sadnja voća i povrća, gradnja verandi, pomoćnih prostorija", navodi se u dokumentaciji.

Bespravno podignuti objekti će biti srušeni, dok je za nekadašnju farmu ostavljen izbor između sanacije ili zamene novom zgradom. Biće ostavljen i prostor za ostave i magacine ili pak za radionice za pakovanje i obradu sekundarnih sirovina, ambulante, socijalne radnike, učionice.

Planira se i centralni javni prostor koji će biti bogato ozelenjen, opremljen parkovskim mobilijarom i rekvizitima za igru dece. U okviru naselja planiraju se i saobraćajnice kojima će se ovaj prostor povezati sa Rumenačkim putem.

Autor: Zoran Strika - strika@021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.