Zbog smoga otkazani letovi i zatvoreni autoputevi

Izvor: Radio 021, 18.Dec.2016, 16:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zbog smoga otkazani letovi i zatvoreni autoputevi

Zbog loše vidljivosti, avionski letovi otkazani su danas u kineskom gradu Tjanđinu istočno od Pekinga, drugog dana od proglašenja uzbune zbog zagađenja vazduha u severnom delu zemlje.

Otkazano je ili odloženo 35 letova i zatvoreni su autoputevi koji vode do grada Tjanđina, koji ima 7,5 miliona stanovnika.

Peking i još 22 kineska grada uveli su juče hitne mere pošto je zagađenost vazduha skočila na deset puta veći nivo od bezbednog. Mere uključuju ograničenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << broja vozila na ulicama, zatvaranje fabrika, gradilišta i škola, a predviđeno je da traju do srede.

Informativni vebsajtovi javljaju danas da se povećao broj slučajevaja dece koji imaju problema s disanjem i da je jedan broj dece odveden u bolnice u Pekingu. Snimci pokazuju prepune čekaonice u bolnicama i roditelje koji nose decu sa maskama na licu.

Poznato je da u mnogim kineskim gradovima loš vazduh, što se pripisuje emisijama gasova iz starijih automobila i kamiona, i elektranama i fabrikama koje rade na ugalj. Javnost pažljivo prati koncetraciju sitnih čestica PM2,5 koje se lako udišu i mogu da oštete pluća.

Nacionalni meteorološki centar saopštio je da će se zagađenost verovatno pogoršati u ponedeljak, u gusto naseljenom delu zemlje koji se proteže od severoistoka preko Pekinga do istoka.

Vlasti u Đinanu podigle su danas nivo uzbune na drugi najviši stepen kada je grad takoreći nestao u izmaglici. Peking i drugi kineski graovi pokušali su da poprave kvalitet vazduha prelazeći sa elektrana na ugalj na elektrane na gas i uvodeć električne autobuse i taksije.

Autor: Beta

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.