Zbog predugih suđenja šest hiljada tužbi

Izvor: Radio 021, 19.Avg.2018, 16:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zbog predugih suđenja šest hiljada tužbi

Šest hiljada građana Srbije trenutno čeka odluku suda o odšteti zbog sporosti sudova, na osnovu Zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku.

Visina novčanog obeštećenja određena je zakonom - od 300 do 3.000 evra u dinarskoj protivvrednosti. Samo troškovi postupaka koji su u toku iznosili bi najmanje dva miliona evra, i to ukoliko bi u svim slučajevima bila tražena najmanja odšteta od 300 evra.

Zato su Državno pravobranilaštvo, Ministarstvo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << pravde, Visoki savet sudstva, Vrhovni kasacioni sud i Pravosudna akademija potpisali "Uputstvo za unapređenje i promociju postupka zaključenja i izvršenja vansudskog poravnanja u postupcima za zaštitu prava na suđenje u razumnom roku".

Po tom uputstvu, građanima će biti ponuđeno da se nagode sa državom. Državno pravobranilaštvo će napraviti obrazac predloga za zaključenje vansudskog poravnanja koji će biti dostupan građanima na internet stranicama sudova, Visokog saveta sudstva i Državnog pravobranilaštva.

Tako bi se deo problema sa sporošću sudova rešavao van sudova, piše Politika.

Zakon o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku, koji se primenjuje od 2016. godine rasteretio je Ustavni sud, koji je do tada bio zatrpan žalbama zbog sporih suđenja, ali je opteretio redovne sudove.

"Zajedno sa 2.698 nerešenih predmeta sa kojima su sudovi ušli u 2018. godinu, u radu je trenutno 5.966 predmeta ove vrste, zbog čega je potrebno usvojiti sistemske mere, kojima će suštinski biti podržano i promovisano zaključenje poravnanja sa državnim pravobranilaštvom", navodi se u Uputstvu.

Vansudskim poravnanjima uštedelo bi se najmanje dva miliona evra, ali bi se uštedelo i na sudijskom vremenu.

Iznosi koji budu utrvrđeni poravnanjem isplaćivaće se u roku od najviše dva meseca, iz budžeta Visokog saveta sudstva.

Pravosudna akademija sprovešće obuku predsednika sudova, sudija i Državnog pravobranilaštva, a u planu je i da se upozna javnost sa prednostima vansudskog poravnanja. Građane će o mogućnosti poravnanja obaveštavati i predsednici sudova i sudije koje vode postupke i odlučuju o prigovorima.

Autor: Politika

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.