Zbog pranja novca 11 krivičnih prijava

Izvor: Radio 021, 10.Sep.2018, 21:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zbog pranja novca 11 krivičnih prijava

Za prvih osam meseci ove godine, podneto je 11 krivičnih prijava protiv 31 osobe, zbog sumnje da su počinili 21 krivično delo pranja novca, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Ministar Stefanović je u Privrednoj komori Srbije zajedno sa predsednikom Komore Markom Čadežom prisustvovao predstavljanju dokumenta o proceni rizika od pranja novca i finansiranju terorizma, gde je istakao da je Srbija uskladila svoje standarde sa međunarodnim standardima >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << u borbi protiv pranja novca.

"Danas predstavljamo dokument koji je pokazao da je Srbija ne samo posvećena i voljna da se bori protiv pranja novca i potencijalnog finansiranja terorizma, već da je spremna da u tu borbu uključi i privatni sektor", rekao je Stefanović.

Ministar je zahvalio predstavnicima Ministarstva pravde, MUP-a, Ministarstvu finansija, NBS, privrednicima, advokatima koji su se potrudili da normativni okvir sprečavanja pranja novca i finansijskog terorizma bude unapređen donošenjem sedam zakona, kao i velikim brojem podzakonskih akata.

Tim dokumentom, kaže Stefanović, definisane su grane koje su najrizičnije za potencijalno pranje novca, a među njima su građevinski sektor, naročito tamo gde su kao investitor navedena fizička lica, banke i organizacije igara na sreću.

"Na osnovu metodologije Svetske banke želeli smo da donesmo novu procenu rizika koju niko ne može da ospori. Ovaj dokument predstavlja objektivnost, stručnost i ideju vodilju kako da naš okvir unapredimo dalje", istakao je Stefanović.

Minsitar unutrašnjih poslova smatra da je Srbija dosta učinila u oblasti pranja novca i istakao da je u interesu države da naša zemlja bude prepoznata kao zemlja u kojoj se ne može "prati nikakv prljav novac".

"Samo ove godine zbog sumnje u pranje novca napisano je 11 krivičnih prijava, oduzeta je privremeno imovina vredna 10 miliona evra, 2 miliona evra u gotovini, aparati za oranizovanje igara na sreću, pet luksuznih automobila i verovali ili ne, stambena zgrada sa dvadeset stanova", rekao Stefanović.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.