Izvor: Radio 021, 19.Okt.2020, 22:29

Zbog kiše do sada posejano tek oko deset odsto pšenice

Obilne kiše u Srbiji u oktobru sprečile su setvu pšenice, pa je do sada posejano samo oko deset odsto planiranih površina od oko 600.000 hektara, rekao je direktor Udruženja za unapređenje proizvodnje i izvoza žitarica i uljarica "Žita Srbije" Vukosav Saković.

On je rekao da su padavine onemogućile obradu njiva za setvu pšenice, jer mašine ne mogu da uđu u raskvašeno zemljište, ali usporile su i branje kukuruza sa njiva gde bi zatim trebalo da se poseje ta ratarska >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << kultura.

"Stručnjaci tvrde da je optimalan rok za setvu pšenice, ječma i raži do 25. oktobra, ali u Srbiji je praksa da se setva protegne i u novembar", rekao je Saković.

Dodao je da je zbog cene pšenice koja raste, i koja je u rasponu od 19,50 do 20 dinara za kilogram, interesovanje za setvu veće i očekuje se da bude zasejano oko 600.000 hektara, za oko 50.000 hektara više nego 2019. godine.

Saković je rekao da raste cena pšenice i na svetskom tržištu i da tražnje ima, ali da proizvođači u Srbiji praktikuju da je ne prodaju sve dok cena raste. Za setvu će se, prema njegovim rečima, i ove godine upotrebiti tek oko 50 odsto deklarisanog semena, što će, naročito u godinama kada vremenski uslovi nisu idealni, uticati na visinu prinosa i kvalitet zrna.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.