Zbog duga Informatici, prodaju stvari iz kuće

Izvor: Radio 021, 28.Jul.2015, 00:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zbog duga "Informatici", prodaju stvari iz kuće

Svih 20 izvršitelja u Novom Sadu najviše je usmereno na naplatu komunalnih usluga od dužnika koji za proteklu godinu nisu plaćali objedinjenu naplatu.

Od Nove godine, svi izvršitelji ravnomerno dobijaju od Informatike predmete da bi naplatili potraživanja i u takvim predmetima izvršitelji se jedino pojavljuju u ulozi sudije, kaže izvršiteljka Biljana Peševska.

Dodaje da je naplata komunalnih usluga mukotrpan posao koji može potrajati više meseci ukoliko izvršitelj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << iz prvog puta ne uspe da dostavi dužniku rešenje o izvršenju, što se uvek dešava.

"U slučajevima kada se duguje za vodu, odvoz smeća, grejanje... donosimo odluku o izvršenju, upoznajemo dužnika i ostavljamo rok od osam dana da plati potraživanje. Ukoliko to ne učini, zakazujemo prinudno izvršenje, a to znači prodajemo pokretnu imovinu ukoliko se ne postigne dogovor između poverioca i dužnika da poverilac, na primer, dug naplaćuje skidanjem novca s računa dužnika u određenom periodu, što se najčešće čini. Stan možemo prodavati samo pod uslovom da poverilac dozvoli mogućnost da izvršenje radimo na celokupnoj imovini, što nije bilo praksa sve doskora", kaže Biljana Peševska.

Ranije poverioci nisu želeli da se izvršenja sprovode nad nepokretnosti već samo prodajom pokretnih stvari. Sada svi dozvoljavaju i tu mogućnost, a na izvršiteljima je da odluče šta će. "Premda smo sputani zakonom jer ne možemo prodavati nekretninu zbog duga od 10.000 ili 100.000 dinara ako stan vredi pet miliona. Mora da postoji srazmera između potraživanja i vrednosti nekretnine, pa se najčešće odlučujemo na prodaju električnih aparata, automobila, ili skidanja ušteđevine s računa", ističe izvršiteljka Peševska.

Imajući u vidu strukturu predmeta baziranih na naplati komunalnih usluga, izvršiteljka naglašava da se susreće sa siromašnim domaćinstvima, porodicama koje su dobronamerne, ali nemaju odakle da plate, a nekada su bile dobrostojeće.

"U protekle tri godine, koliko sam izvršiteljka, imala sam svega dve javne prodaje, pokretnih stvari, nameštaja, bele tehnike i okućnice, ali su bile neuspešne", kaže ona.

Prodaja se oglašava na internet stranici suda i preko oglasne table, a može da se prodaje na licu mesta, kod kuće i iz kancelarije, navodi izvršiteljka.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.