Izvor: Radio 021, 03.Nov.2019, 01:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zbog čega treba češće jesti mandarine

Mandarina je kiselo-slatki citrus iz jugoistočne Azije koji se na našim područjima uzgaja tek od 19. veka.

Uprkos tome, teško je zamisliti jesen i zimu bez tog slatko-kiselog voća.

1. Pomažu kod prehlada i gripa

Mandarina je poput drugog citrusnog voća odličan izvor vitamina C, koji je važan za imunitet i borbu protiv sezonskih bolesti, čije simptome ublažava i ubrzava oporavak. U sto grama narandžastog voća, koje je ime dobilo prema boji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << uniforme kineskih javnih službenika, nalazi se oko 30 miligrama ovog nutrijenta, što zadovoljava trećinu dnevnih potreba za vitaminom C.

2. Otapaju višak kilograma

Zbog malog udela masti i soli mandarina se smatra niskokaloričnom namirnicom, a preporučuje se osobama koje pokušavaju da izgube višak kilograma. Ubrzava i metabolizam, pa tako pomaže u topljenju masnih naslaga u predelu stomaka. Citrusi imaju i nizak glikemijski indeks koji pomaže da se uravnoteži nivo šećera u krvi, pa se preporučuje i dijabetičarima.

3. Ubrzavaju probavu

Pri konzumaciji mandarina ne treba zaboraviti ni na belu vlaknastu opnu, koja obavija plod s unutrašnje strane kore. Ako jedete mnogo ugljenih hidrata i masti, taj deo citrusnog voća prepun dijetalnih vlakana pomoći će da se uspavana probava ubrza. Tačnije, mandarina ubrzava kretanje creva.

4. Čuvaju srce i kardiovaskularni sustav

Mandarina je dobar izvor kalijuma, koji snižava krvni pritisak, uravnotežuje ritam srca i čuva zdravlje kardiovaskularnog sistema. Hranljive materije u mandarinama sprečavaju i nakupljanje lošeg holesterola u arterijama, što može dovesti do srčanog udara.

5. Prirodni su antiseptik

U očuvanju zdravlja pomoći će i esencijalno ulje mandarine, koje se smatra prirodnim antiseptikom jer štiti organizam od nekih bakterija. Ono doprinosi ublažavanju bolnih grčeva u disajnim organima, a ima opuštajući uticaj na nervni sistem, pa se preporučuje ako ste pod stresom.

Autor: N1

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.