Izvor: Radio 021, 16.Feb.2020, 13:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zbog bede i besparice, efendija iz BiH otišao u Nemačku da vozi kamion

Odlazak mladih gorući je problem kako Bosne i Hercegovine, tako i zemalja u regionu.

Među onima koji su napustili BiH je i Selmir Husić (32) iz Živinaca. Skoro deceniju je bio imam-efendija u malom džematu kod Zvornika, a pre nešto više od dva meseca otišao je u Nemačku i tamo danas radi kao vozač kamiona.

Nakon što je završio Karađoz-begovu medresu u Mostaru, Husić je ubrzo preuzeo dužnost imama u džematu Ravne, pri Islamskoj zajednici Zvornik, gde je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << proveo oko devet godina. Međutim, odlučio je da napusti imamsku službu i potraži drugi posao - kao vozač kamiona. Prvo je radio kod prevoznika u BiH, zatim u Hrvatskoj, a pre nešto više od dva meseca otišao je u Nemačku.

U razgovoru za Anadoliju, Husić kaže da je mnogo razloga zbog kojih je napustio BiH. Trebalo bi mu, kaže, mnogo vremena kada bi redom počeo da nabraja zbog čega je danas u Nemačkoj, a ne u domovini. Njegovi razlozi se, dodaje, u značajnoj meri i ne razlikuju mnogo od razloga zbog kojih je bilo ko drugi napustio BiH, a to su neizvesnost, besperspektivnost, monotonija, nepotizam, kao i druge bolesti od kojih boluje društvo.

"Da, istina je, završio sam medresu i nepunih devet godina obavljao sam imamski posao u jednom malom povratničkom džematu u Podrinju. Trenutno živim u Nemačkoj i radim kao vozač kamiona, srećan sam i uživam u poslu koji radim", rekao je Husić, otac dvoje dece.

Na pitanje da li i koliko mu je teško bilo da ostavi versku službu, odgovara da nije bilo toliko teško jer je, kako kaže, imamski poziv zamišljao dosta drugačijim.

"Radio sam u jednom malom povratničkom džematu gde sam, mogu slobodno reći, jedva sastavljao kraj s krajem. Iako u narodu postoji to uverenje kako 'hodže imaju para' kod mene to nije bio slučaj, a verujem ni kod većine drugih imama. Odlučio sam radi sebe i svoje porodice da krenem dalje i mogu reći da se zbog toga nisam pokajao", navodi Husić.

Upitan kako je doživeo taj, prilično veliki, kontrast između dva posla, Husić odgovara da svoju veru nosi sa sobom.

"Istina, veliki kontrast jeste iz imamske službe, tako reći, 'uskočiti' u kamionsku kabinu, ali i to je častan posao koji danas mnogi rade i nemam apsolutno nikakvog problema da radim i kao vozač kamiona ili sutra neki drugi posao. Ja svoju veru nosim sa sobom bez obzira na posao koji obavljam", pojasnio je Husić.

Posao vozača kamiona u Nemačkoj je deficitarno zanimanje, kao i u većini evropskih zemalja, i to je, objašnjava, bio jedini razlog što je odlučio da radi taj posao. Kaže da je plata pristojna za jedan normalan život, uslovima rada je zadovoljan, a oni su, dodaje, neuporedivi s uslovima koje nude poslodavci u BiH.

Govoreći o tome kako izgleda jedan njegov radni dan, Husić kaže da je radno vreme u trajanju od osam do 10 sati. S obzirom da vozi kipere, svaki dan posle obavljenog posla je kod kuće, zajedno s porodicom.

"Poslodavac od vas očekuje da uradite svoj posao, a vi svoju platu i beneficije dobijate uvek na vreme. Jednostavno, ovde je sve uređeno i zakonom regulisano", istakao je Husić.

Kaže kako, oba posla, i posao imama i posao vozača, imaju svoju težinu, s tim da imamski poziv, prema njegovim rečima, nosi dosta veću odgovornost.

"Svi mi koji smo otišli iz BiH, otišli smo da bismo se nekad vratili. Niko nije otišao zato što mu je bilo drago, nego zato što nije želeo da živi u neizvesnosti, čekajući šta će biti kad se sutra probudi. Naš Gospodar određuje i zna našu budućnost, no na čoveku je da planira i preduzme neke korake. Otići ili ostati individualno je pitanje svakoga od nas. Svaki čovek sam donosi tu odluku, shodno svom stanju i potrebama. Ja sam otišao, ali s nadom da ću se jednog dana, ako Bog da, vratiti", zaključio je Husić.

Autor: Anadolija

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.