Završili u zatvoru zbog korišćenja mobilnog u avionu

Izvor: Radio 021, 14.Feb.2017, 10:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završili u zatvoru zbog korišćenja mobilnog u avionu

U Kini je zabranjeno koristiti telefone u avionima, čak i u avio-modu, a onima koji ne poštuju to pravilo preti novčana i zatvorska kazna.

U periodu od 5. januara do 6. februara tri osobe koje se nisu pridržavale ovog pravila završile su u zatvoru, od čega su dve osobe dobile maksimalnu kaznu za ovaj prekršaj od pet dana zatvora.

Jedna žena završila je u zatvoru na pet dana jer nije htela da ugasi telefon, a prema informacijama kineskih medija htela je i da telefonira >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << iz aviona, dok je neimenovani muškarac proveo pet dana u zatvoru zato što je slušao muziku na telefonu tokom poletanja i sletanja.

Razlog zbog kojeg je zabranjeno koristiti telefone u avionima (putnici bez problema mogu da koriste tablete i druge elektronske uređaje) jeste što putem mobilnih telefona mogu da se obavljaju hitni pozivi čak i ako nema SIM kartice i ako je u avio-modu tako da mobilni telefoni i pod takvim postavkama mogu da traže i šalju signale, objasnio je jedan od zaposlenih u kontroli leta China Eastern Airlinesa Zhang Chen.

Dok je veliki broj država i aviokompanija liberalizovao pravila o korišćenju elektronskih uređaja u avionima a neke kompanije nude i WiFi tokom leta, u Kini zbog slušanja muzike na telefonima možete završiti u zatvoru i platiti kaznu od maksimalno 7.200 dolara.

Zhang Chen u intervjuu još 2014. napomenuo je kako kineska regulatorna agencija za vazduhoplovstvo razmišlja o ukidanju zabrane korišćenja elektronskih uređaja na visinama iznad 3.000 metara do 2016, ali ova zabrana još nije ukinuta.

Autor: Zimo.Dnevnik.hr

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.