Izvor: Radio 021, 26.Avg.2019, 22:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završen samit G7, Makron se nada sastanku Trampa i Rohanija

U francuskom gradu Bijaricu poslednjim sastancima završen je samit G7, na kojem su se vodile žustre rasprave o najvažnijim globalnim pitanjima.

Francuski predsednik Emanuel Makron je izjavio da narednih nedelja priželjkuje sastanak američkog predsednika Donalda Trampa i predsednika Irana Hasana Rohanija. "Obezbedili smo uslove da se održi sastanak i da bude postignut sporazum", rekao je Makron novinarima nakon trećeg i poslednjeg dana samita.

Istakao je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << da su na početku samita postojala mnogo očekivanja, napominjući kako ipak postoji određeno jedinstvo među liderima. "Složili smo se da Iran treba da ispuni svoje obaveze iz nuklearnog sporazuma. Iran nikada ne bi trebalo da ima nuklearno oružje i ne bi trebalo da preti stabilnosti regiona", rekao je Makron.

Izjavio je da je telefonom razgovarao sa Rohanijem, koji mu je tom prilikom kazao da je spreman na sastanak sa svakim političkim liderom, sve dok je to u interesu njegove zemlje.

Makron je naglasio da je na samitu iskazana snažna zajednička volja za promenom pravila u oblasti trgovine, istakavši da je vrlo bitno da se postigne trgovinski sporazum između Kine i SAD-a.

Samit lidera sedam najrazvijenijih zemalja sveta je održan pod izuzetno jakim merama bezbednosti. Na tome je bilo angažovano oko 13.200 policajaca i 450 vatrogasaca. Tokom prvog dana samita uhapšeno je 68 osoba, a u nedelju još 19.

Lideri G7 potpisali deklaraciju o slobodnoj trgovini

Francuski predsednik Emanuel Makron izdao je kratku deklaraciju G-7 kojom se lideri obavezuju na "otvorenu i fer globalnu trgovinu i stabilnost globalne ekonomije".

Deklaracijom, koju je Makron kao domaćin izdao na kraju trodnevnog samita grupe G-7 podvučeno je "veliko jedinstvo" među liderima koji su učestvovali. To jedinstvo bi moglo biti važno zbog pretnje globalnoj ekonomiji, izazvane Trampovim trgovinskim sukobom sa Kinom.

Deklaracija je izdata, uprkos neslaganju lidera na samitu oko uticaja Trampovog trgovinskog stava na usporavanje globalne ekonomije i industrijske aktivnosti.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.