Izvor: Radio 021, 14.Dec.2019, 21:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završen još jedan protest "Jedan od pet miliona", traži se od policije da identifikuje napadača na aktivistu

Protest u organizaciji Udruženja 1 od 5 miliona održan je večeras u Beogradu, ali kako je saopštio organizator, nije prijavljen jer policija nije identifikovala napadača na aktivistu Srđana Markovića pre dve sedmice.

Iz istog razloga nije bio prijavljen ni protest prošle subote, kada se policija, za razliku od ranijih okupljanja, nije pojavila da reguliše saobraćaj na trasi kuda se kretala protestna kolona.

"Pošto policija, na čelu sa Nebojšom Stefanovićem, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << ne može i ne želi da obezbedi građane u protestnoj koloni i ne radi svoj posao, ni naredni protest neće biti prijavljen policiji, a njihov posao organizatori i građani preuzeće u svoje ruke", navedeno je u najavi današnjeg protesta.

Iz Udruženja su saopštili da je prošao rok koji su dali policiji da reaguje zbog napada na Markovića i njihovog snimatelja Nemanju Ristića uz upozorenje da u suprotnom više neće prijavljivati proteste.

Na prethodnom protestu izbio je manji incident kada su učesnici "kucali" na vrata skupštine Srbije, do kojih su došli uz žestoko guranje sa pripadnicima obezbeđenja skupštinskog zdanja, a zatim su posle kraćeg zadržavanja nastavili protestnu šetnju.

Organizatori su poručili tada policiji da je to samo "upozorenje" jer ne radi svoj posao i ne kažnjava napade na učesnike protesta.

Sa protesta je zatraženo i puštanje na slobodu uzbunjivača Aleksandra Obradovića.

Učesnici protesta su, pošto je najavljeno da će se na kraju šetnje pojaviti i obratiti im se "gost iznenađenja", otišli do zgrade u Nemanjinoj 9, gde se nalaze Vrhovni kasacioni i Apelacioni sud i tamo zatražili da im se obrati republički tužilac Zagorka Dolovac.

Republičko tužilaštvo je, inače, na adresiNemanjina 22-26, a posle nepun minut tišine, predstavnik "1 od 5 miliona" Miodrag Simović rekao je da je to što se čulo sve što je Dolovac postigla za sedam godina na funkciji.

On je nabrojao da je Dolovac ćutala kad je rušena Savamala, povodom ubistva Olivera Ivanovića, paljenja kuće novinara Milana Jovanovića, prebijanja ljudi, a ćuti i sada povodom afera "Jovanjica" i "Krušik".

"I dalje ćuti povodom svega drugog što se događa u ovoj zemlji, svega što će se događati i što se dešava", naveo je Simović.

Na kraju protesta održan je "minut ćutanja za pravdu u Srbiji", a učesnici su kucanjem na zatvorena vrata sudske zgrade, kako je objašnjeno, pokušali da probude tužilaštvo da počne da radi svoj posao.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.