Izvor: Radio 021, 28.Feb.2021, 19:19

Zavod: Tekst udžbenika moguće odobriti samo u štampanom, ne i u PDF formatu

Tekst udžbenika za osnovnu školu predat samo u PDF formatu nije moguće odobriti, rečeno je FoNetu u Zavodu za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja.

Kako podsećaju u Zavodu, planom udžbenika je predviđeno da udžbenici za osnovnu školu budu u štampanom obliku.

Izdavači su, u skladu sa Zakonom o udžbenicima, dužni da prilikom podnošenja zahteva za odobravanje udžbenika Ministarstvu prosvete dostave pet primeraka grafički, likovno i tehnički oblikovanog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << udžbenika u štampanoj i elektronskoj formi.

"Dakle, rukopis predat samo u PDF formatu nije moguće odobriti, jer PDF format u postupku odobravanja služi samo kao dodatak komisiji koja ocenjuje rukopise udžbenika", preciziraju u Zavodu.

Na pitanje da li rukopis u PDF formatu može da se odobri kao elektronski udžbenik, ukoliko ne zadrži nikakve elektronske dodatke, u Zavodu odgovaraju da rukopis u PDF formatu nije moguće odobriti kao elektronski udžbenik.

"Standardima kvaliteta udžbenika u elektronskom obliku i nastavnih sredstava propisano je, i to standardom 5, pokazateljem 4, da udžbenik mora biti interaktivan", objašnjavaju u Zavodu i konstatuju da "udžbenik u PDF formatu ne sadrži nikakvu interaktivnost".

Upitani da li rukopis koji je predat na odobravanje kao štampani udžbenik, može u nastavi da se koristi samo u PDF formatu, u Zavodu napominju da "udžbenik koji je predat na odobravanje u štampanoj formi, ukoliko je odobren, uvrštava se u Katalog udžbenika i može da se koristi u nastavi samo u formi za koju je dobio odobrenje".

Da bi udžbenik mogao da se koristi samostalno kao digitalni, on mora da prođe novu, posebnu proceduru odobravanja u skladu sa "Standardima kvaliteta udžbenika u elektronskom obliku i nastavnih sredstava", ističu u Zavodu za unapređenje obrazovanja i vaspitanja.

Autor: FoNet

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.