Zauzeto svih 460 opštinskih stanova

Izvor: Blic, 02.Sep.2009, 12:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zauzeto svih 460 opštinskih stanova

NOVI SAD - Grad ima upisano pravo korišćenja na oko 460 društvenih stanova koji još nisu otkupljeni. Gradske vlasti su u proteklih godinu dana podelile 16 opštinskih stanova, s tim da je čak devet pripalo stanarima koji su ih već koristili. U opštinskim stanovima, prema istraživanju „Blica", nema nijednog gradskog čelnika, niti ga je iko od njih tražio. Među zaposlenima u gradskoj upravi postoji interesovanje da se usele, ali im je rečeno da više nijedan takav stan nije slobodan.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
- Novi Sad je do 1990. godine imao pravo korišćenja na blizu 13.000 društvenih stanova kada je zakonom data mogućnost da se oni otkupljuju. Danas grad ima upisano pravo korišćenja na 460 stanova, koji još nisu otkupljeni, iako većina njihovih korisnika, odnosno zakupaca ima valjan pravni osnov za njihovo korišćenje, ali iz različitih razloga nema interes da ih otkupi - ističe Zlatibor Paunov, načelnik Gradske uprave za urbanizam i stambene poslove.

On navodi da uprava periodično kontroliše osnove korišćenja tih stanova i za one za koje utvrdi da u njima neko obitava bez pravnog osnova pokreće sudske postupke. Po okončanju postupka u korist grada, stanovi se vraćaju u nadležnost Komisije za stambene poslove Skupštine grada.

- Ti stanovi su po pravilu nekomforni i male kvadrature. Komisija je, od imenovanja 24. juna 2008. godine do danas, rešila stambenu potrebu relativno malom broju osoba - navodi Paunov. Tako je jedan stan u zakup na neodređeno vreme dodeljen ratnom vojnom invalidu, dva stana štićenicima Centra za socijalni rad, tri sportistima, a jedan „organizaciji koja se u potpunosti finansira iz budžeta grada". Šest stanova dodeljeno je porodicama preminulih koji su imali stanarsko pravo, dok je u tri slučaja potpisan ugovor sa ljudima protiv kojih je grad izgubio sudski spor.

Paunov navodi da niko od članova gradske vlasti nije dobio opštinski stan, a prema informacijama „Blica", za opštinski stan niko nije ni zainteresovan, jer su svi stambeno obezbeđeni. Među zaposlenima u gradskoj upravi za sada, kako saznajemo, postoji interesovanje, ali stanova nema.

- Nije baš da nema interesovanja, ali nema ni stanova - zaključuje Paunov.

Pravo polažu i talenti i vrhunski sportisti

Pravo da učestvuju na konkursima za dodelu opštinskog stana imaju borci, ratni i civilni invalidi rata, članovi porodice poginulih u ratovima posle 17. avgusta 1990. godine, te korisnici socijalne pomoći koji nisu sposobni za rad i nemaju zaposlene članove porodice. Prema gradskim propisima, pravo na opštinske stanove polažu i osobe čiji je rad od izuzetnog značaja za grad, mladi talenti u oblasti nauke, kulture i umetnosti i sportisti sa postignutim vrhunskim rezultatima. Pored njih, isto pravo imaju zaposleni u gradskim upravama, stručnjaci potrebni za razvoj naselja i zaposleni u ustanovama, organizacijama i udruženjima u potpunosti finansiranim iz budžeta grada.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.