Izvor: Radio 021, 29.Nov.2018, 08:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zatvorenik u SAD tvrdi da je ubio najmanje 90 ljudi

Američki zatvorenik Samuel Litl koji je priznao da je počinio 90 ubistava, od kojih su mnoga ostala nezapažena, mogao bi da uđe u anale američke istorije kao najveći serijski ubica u SAD.

Američka federalna policija koja nastavlja istragu, već je potvrdila da je on odgovoran za smrt 34 osobe, većinom marginalizovanih žena, narkomanki i prostitutki, pretežno tamnoputih ili latinoameričkog porekla, od 1970. do 2005. u 15 američkih saveznih država.

Taj bivši >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << bokser koji sada ima 78 godina, ubijao je žrtve udarcima ili davljenjem, a tela je ostavljao kraj nekog puta, smetlišta ili ispod neke litice.

Pošto žrtve nije ubijao vatrenim ili hladnim oružjem, policija je za mnoge zaključila da su život izgubile u nesreći, od prekomerne doze droge ili umrle prirodno.

Litl je hapšen nekoliko desetina puta zbog silovanja, otmica i drugog nasilja, ali se samo u dva slučaja sumnjalo da bi možda mogao da bude i ubica. To je bilo 1980-ih godina, kada je uhapšen zbog nestanka dve žene, jedne u Misuriju, a druge na Floridi. Oslobođen je zbog nedostatka dokaza.

Policija je tek 2012. godine utvrdila sa sigurnošću njegovu odgovornost za ubistva. Litl je tada bio priveden u sklopu istrage šverca droge, ali je otkriveno da je njegov uzorak DNK povezan sa smrću tri žene iz Los Anđelesa od 1987. do 1989. godine.

Litl je na suđenju završenom 2014. na kojem je dobio doživotni zatvor, govorio da je nevin i čak se u sudnici svađao sa sinom jedne od žrtava.

FBI je posle te presude otvorio ranije dosijee kako bi razmotrio slična ubistva u Los Anđelesu. Istražitelji su u maju ove godine posetili Litla u kalifornijskom zatvoru kako bi ga ispitali o tome.

Litl, koji je u invalidskim kolicima zbog dijabetesa i željan da bude premešten u drugi zatvor, pristao je na saradnju, ali se ispostavilo da je njegov iskaz bio iznad svih očekivanja.

Zatvorenik je naveo gradove, države i broj ljudi koje je ubio na svakom mestu, navodi se u saopštenju FBI-a i dodao da je njegovo priznanje bilo: "Džekson (Misisipi) jedna žrtva, Sinsinati (Ohajo) jedna žrtva, Feniks (Arizona) tri, Las Vegas (Nevada) jedna...". Kad je završio iskaz, istražitelji su prebrojali 90 mrtvih, koliko se pripisuje Geriju Ridžveju najvećem serijskom ubici u SAD.

Litl je bez emocija naveo i neka imena žrtava i koliko su godina imale, ali je ostao nejasan o datumima ubistva što će otežati dalju proveru.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Čovjek koji je ubio 90 ljudi

Izvor: Nezavisne Novine, 29.Nov.2018

Američke bezbjednosne službe istražuju slučaj pritvorenog ubojice koji je priznao da je tokom četiri decenije počinio 90 ubistava, piše u četvrtak BBC.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.