Zašto stalni zubi ne mogu ponovo da izrastu

Izvor: Radio 021, 26.Feb.2017, 17:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto stalni zubi ne mogu ponovo da izrastu

Da li ste nekad pomislili koliko bi bilo dobro kad bi zub koji nam "pravi problem" prosto mogao da se izvadi i da na njegovom mestu izraste novi?

Mlečni zubi i stalni zubi počinju da se razvijaju još pre rođenja deteta. U našoj DNK nalaze se svi geni istovetni onima koji, recimo, ajkulama omogućavaju da do kraja života neprekidno obnavljaju svoja oštećena "oruđa za rad", ali u našem slučaju oni prestaju da budu aktivni već u 20. nedelji trudnoće majke.

Iako >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << kada jednom izgubimo zube jedinu zamenu možemo da potražimo kod zubara, postoje i prednosti koje pružaju takvi "jednokratni" zubi, piše "Zabavnik".

Recimo, naši zubi čvrsto su ukorenjeni u vilične kosti, tako da možemo bez po muke da sažvaćemo presno bilje sveže nabrano u prašumi, ili tvrde žitarice na koje naiđemo tokom šetnje. Ovo je, naravno, danas malo verovatno, ali tokom evolucije bilo je od ključne važnosti za opstanak.

Autor: Zabavnik/Foto: Pixabay

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Zašto stalni zubi ne mogu ponovo da izrastu

Izvor: Vesti-online.com, 27.Feb.2017, 01:30

Da li ste nekad pomislili koliko bi bilo dobro kad bi zub koji nam "pravi problem" prosto mogao da se izvadi i da na njegovom mestu izraste novi?..Mlečni zubi i stalni zubi počinju da se razvijaju još pre rođenja deteta...U našoj DNK nalaze se svi geni istovetni onima koji, recimo, ajkulama omogućavaju...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.