Zašto ne treba spavati u avionu

Izvor: Radio 021, 03.Sep.2017, 15:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto ne treba spavati u avionu

Naučnici ne preporučuju spavanje tokom poletanja i sletanja aviona.

Kako tvrde, to može da dovede do zdravstvenih problema, uključujući trajno oštećenje sluha, navodi sajt National Library od Medicine.

Kao razlog, navodi se vazdušni pritisak koji se u toku poletanja i sletanja menja neverovatnom brzinom. Britanska farmaceutkinja Anđela Čalmes objasnila je da nagla promena visine utiče na pritisak u ušima.

"To dovodi do stvaranja vakuuma u Eustahijevoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << tubi, zbog čega se u ušima pravi blokada i stvara zujanje", navode. 

Jako je bitno raditi na opuštanju i oslobađaju Eustahijeve tube, piše Travel + Leisure. Ako spavate, ne možete učiniti ništa kako biste smanjili pritisak u ušima. Uši vam u tom slučaju ostaju blokirane i velika je verovatnoća da ćete se suočiti sa zdravstvenim problemima poput vrtoglavice, infekcije uva, oštećenja bubne opne ili, u najgorem slučaju, gubitka sluha. Lekari zbog toga savetuju zevanje u takvim situacijama, često gutanje (vode, sisanje bombona ili žvakanje žvake).

Autor: B92

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.