Zašto je roze prestala da bude boja za dečake?

Izvor: Radio 021, 15.Okt.2017, 16:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto je roze prestala da bude boja za dečake?

Roze nije uvek bila boja samo za devojčice, nekada su i dečaci odevani u roze, a ta boja smatrana je izrazito "muškom".

Stručnjak za boje i predavač Gevin Evans kaže da su krajem 19. i početkom 20. veka majke savetovane da obuku svoje muške bebe u roze kako bi izrasli u muževne muškarce, a ćerke u plavo kako bi bile ženstvene.

"Naime, plavo je u delovima Evrope dugo smatrano ženskom bojom zbog navodne boje odeće Bogorodice", rekao je on za Biznis >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Insajder. Roze se smatralo verzijom "muške crvene" za dečake.

Evans kaže da su marketinške agencije zaslužne za promenu.

"To je postepeno počelo da se menja sredinom 20. veka, a do 50-ih godina, nekoliko velikih marketinških agencija sprovodilo je kampanje u kojima je roze forsirano kao isključivo ženska boja i promena se brzo dogodila", kazao je.

Autor: N1

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.