Zašto je baš sada vreme da budete programer u Novom Sadu?

Izvor: Luftika.rs, 23.Mar.2019, 14:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto je baš sada vreme da budete programer u Novom Sadu?

Iako zvuči neverovatno – zaista je tačno da svaki dobar programer može da bira posao. Zbog velike potražnje za kvalitetnim kadrovima, poslodavci nude izuzetne uslove pri zapošljavanju, kako bi privukli programere da izaberu baš njihovu kompaniju. Ali zašto im je tako dobro?
Odgovor je jednostavan – zato što rade posao budućnosti.
Mi, Novosađani, imamo veliku sreću da je taj posao budućnosti svuda oko nas, Novi Sad je postao IT centar regiona i kompanije >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << svakodnevno izbacuju oglase za nove poslove.
Jedan od najvećih problema sa kojima se susreću je to što ne mogu da pronađu kvalitetne programere koji su im potrebni. Kažu “posla svugde – programera nigde”.
Zavirili smo u neke od kompanija i možemo Vam reći da izgledaju svetski – od samog prostora, do načina na koji se kompanija ophodi prema zaposlenima.
Deficit programera neće biti večni problem i u jednom momentu će i ovo tržište biti zadovoljeno. To znači da treba da uhvatite voz dok još ima mesta. Još nekoliko godina imate prilike da uđete u IT svet na lakši način i započnete svoju karijeru budućnosti. Zato je sada pravo vreme da promenite život i pokrenete akciju da postanete programer u Novom Sadu.
Ali odakle početi?
I ovo smo istražili za vas! Svi se plašimo da se upustimo u nešto novo, pogotovo ako ne znamo kojim putem treba ići. Zato smo pronašli nekoliko načina za učenje programiranja.
Fakultet Najbolja stvar je, ako imate mogućnosti, da upišete neki od IT smerova na novosadskim fakultetima. Proces studiranja traje dugo, ali donosi najviši nivo znanja. Nažalost, većina nema uslove za studiranje, kako finansijske, tako i zbog vremena koje studiranje oduzima. A ukoliko ste već završili neki fakultet, s kojim, nažalost niste u mogućnosti da pronađete radno mesto – ova opcija će vam oduzeti mnogo vremena, jer studije traju i do četiri godine.
Google – Programerov najbolji prijatelj Google je generalno dobar način kada istražujete nešto novo. Postoji mnogo blogova koje možete pronaći na internetu i mnogo načina da učite programiranje tako što pretražujete pojmove. Međutim, često vas može navesti na pogrešnu putanju. Kako da kao početnik znate koje pojmove treba da pretražujete i šta da učite? Ovaj način je loš za one koji imaju malo vremena, neće da lutaju i žele da što sistematičnije nauče gradivo.
Knjige – Za tradicionaliste Knjiga je uvek bila i biće dobro rešenje za učenje. Nabavite knjigu iz oblasti koja vas interesuje, sednete i čitate. Zvuči dosadno? Znamo. Nažalost, imamo sve manje vremena za luksuz čitanja knjiga. Ujedno, mnogi ne mogu da uče iz knjige bez profesora. Ako vam ovo ne predstavlja problem i ako volite da učite iz knjige, na internetu možete naći mnoštvo preporuka dobrih knjiga.
Škole programiranja – Kvalitetna obuka, lako do posla
S obzirom na to da je Novi Sad postao sedište IT na ovim prostorima, polako su počele da se otvaraju i škole programiranja koje obučavaju početnike, ali i napredne programere. Ove škole imaju definisane programe učenja, kurseve i termine. Odlično rešenje za ljude koji vole učionicu, tablu (doduše pametnu) i predavača. Ovi kursevi su obično kreirani tako da vas tačno spreme da naučite programiranje, bez da mnogo lutate i trošite vreme.

Kontaktirali smo SmartInIT školu programiranja iz Novog Sada, koja ima najvišu stopu zaposlenosti kandidata nakon završenih kurseva, da sa njima popričamo o kursevima.
Koliko je realno postati programer pohađanjem kurseva? Vrlo realno. Problem je u tome što ljudi često očekuju da će sedeti u učionici, nakon toga otići kući i postati programer. Potrebno je da se trudite na časovima, da sve što nije jasno odmah razjasnite i da se uvek trudite da napredujete i učite – baš kao svaka oblast. Kursevi su osmišljeni da potpuno osposobe kandidate za programiranje.
IT svet je živa stvar i potrebno je konstantno se usavršavati. Onaj ko je vredan i ne beži od rada, nema čega da se plaši ako želi da postane programer.
Koje kurseve vi nudite? Mi smo škola koja kontinuirano unapređuje svoje programe kurseva i uvodi nove, savremene kurseve i savremene načine učenja među novosadskim IT školama. Kurseve kreiraju profesori sa tehničkih fakulteta i iskusni inženjeri iz prakse, odnosno renomiranih novosadskih IT kompanija.
Često izlaze novi kursevi i trudimo se da pokrijemo što širi deo brzorastućeg spektra tehnologija. Trenutno u ponudi imamo:
Kurs Osnove programiranja Kurs Napredno programiranje Kurs Testiranje softvera Kurs Web programiranje – Frontend Kurs Web programiranje – ASP.NET MVC Na svakih mesec dana objavljujemo nove termine kurseva, a često imamo termine i za one koji rade – subotnje termine, tako da oni koji se plaše da napuste stari posao, mogu da imaju priliku da preko vikenda postaju programeri.
Ukoliko želite da se prijavite na neki od SmartInIT kurseva, to možete učiniti na njihovom veb-sajtu: https://smartinit.net/.
Koliko vremena je potrebno da neko postane programer? Ne volimo da obećavamo nerealne stvari. Mnogima su obećavali kako će već za mesec, dva, tri biti odlični programeri. To nije tačno. Potrebno je oko godinu dana da biste sebe mogli da nazovete programerom. Naravno, u tih godinu dana vi naučite mnogo toga što možete da radite, ali oko godinu dana obuke je potrebno da budete na dobrom putu da postanete kvalitetan programer.

Kako da se neko više informiše o svemu što ga interesuje? Mi smo potpuno svesni da je polazak na kurseve programiranja, i uopšte odluka o tome da postanete programer, velika životna odluka. Zato smo uvek na raspolaganju i da porazgovaramo preko telefona, poruka na društvenim mrežama, ali i da obezbedimo polaznicima posetu školi.
U to ime, 30.03. organizujemo potpuno besplatnu radionicu. Radionice se sastoji iz dva dela – prvi je za one koji ništa ne znaju o programiranju, a žele da vide kako to sve izgleda. Drugi deo je  za one koji znaju ponešto o programiranju i razmišljaju o unapređenju tog znanja.
Link ka SmartInIT besplatnoj radionici je ovde, dok se na radionicu možete prijaviti ovde.
Ukoliko želite da se prijavite na neki od SmartInIT kurseva, to možete učiniti na njihovom veb-sajtu: https://smartinit.net/.
 
Kako i sami kažu, uvek su spremni da odgovaraju na pitanja, pa ih možete kontaktirati na 021 422 022 ili 066 422 022, ili porukom na njihovoj Facebook stranici.

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.