Izvor: Luftika.rs, 22.Okt.2020, 16:34

Zašto je Bekamov poljubac sa ćerkicom u usta javnosti opasniji od pijanog oca koji meće ćerku da mu sedi u krilu?

Bivši fudbaler Dejvid Bekam ponovo se našao na udaru kritika kada je njegova supruga Viktorija Bekam postavila na instagramu fotografiju na kojoj fudbaler ljubi u usta svoju devetogodišnju naslednicu Harper.
“Ovo je previše! Prekini sa tim, velika je!”, “Zbunjujete dete!” bili su samo neki od komentara uz fotografiju.
Deo srpske javnosti ovaj poljubac je kratko i jasno video kao incest, uz pojašnjenje da su “Britanci poznati po incestu”.
Ne ljubim petogodišnju >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << ćerkicu u usta, ali u Bekamovom poljupcu sa ćerkicom u usta ne vidim nikakav alarmantan poziv britanskim socijalnim službama, šta više deluje mi benignije od recimo slike devojčice koja sedi kraj oca uplašena, povijene glave dok on loče pivo i drpa se za međunožje, nazivajući joj majku “kurvom” a nju tako pijan stavlja u krilo. Ali, “ne ljubi je u usta”.
Koliko god ne volim da vidim tatu koji ljubi ćerkicu u usta, toliko verujem da je mnogo opasnije ono što se dešava van instagrama, iza navučenih zavesa, u nekim zabitima, uz pretnju batinama, pod dejstvom alkohola ili bolesnih poriva.
Šokirao me je nedavni slučaj u kom je devojčica iz Mačvanskog Metkovića razrednom starešini rekla da je brat i tata u pijanom stanju već GODINU dana teraju da se skida pred njima i da je tad pipkaju. Još gore, majka ove devojčice koja je odmah data hraniteljskoj porodici nije stala na njenu stranu, već je branila muža i sina.
A šta o poljupcu roditelja sa decom u usta kažu stručnjaci?
Psiholozi se slažu da naša kultura, tradicija i odgoj dece ne podrazumevaju poljubac u usta kao sastavni i nužni deo. Ipak, ukoliko taj čin dolazi od emotivno zrelih osoba, onda nema straha od posledica, posebno ako govorimo o deci uzrasta tri ili četiri godine.
Ukoliko se ova praksa nastavi i nakon tog uzrasta, treba imati u vidu da će deca kasnije lakše stupati u bliske odnose sa nepoznatim ljudima.
Sa zdravstvenog aspekta, to predstavlja nepotrebno izlaganje mališana riziku, jer čak i zdravi ljudi mogu biti kliconoše, pa tako preneti mononukleozu – bolest poljupca. Ali, rizičnije od ljubljenja dece u usta jeste ljubljenje ruku.
Najbezbednije je ljubiti detetu glavicu, kažu lekari, uz napomenu da klinci mahom ne vole takvu vrstu bliskosti sa starijim ljudima, zato uvek posle takvog poljupca brišu čak i obraz rukavom.
Psihoterapeut Zoran Milivojević kaže da su deca aseksualna bića i da ne bi trebalo njima raditi ono što rade odrasli, jer oni često imitiraju roditelje, pa se može desiti i da se ljube s drugima, a to može imati mnogobrojne negativne posledice. Bez obzira na pol deteta, ono taj postupak može da seksualizuje, da doživi kao zavođenje, iako roditelji nemaju takve namere.
Hajde da pravimo male Kije Kockar da bi nam deca imala dva stana i audi, a ne živote na kredit

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.