Izvor: Radio 021, 19.Feb.2020, 16:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaštitnik građana pokrenuo postupak zbog pogibije radnika u centru Beograda

Zaštitnik građana pokrenuo je postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Inspektorata za rad Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja zbog pogibije radnika na gradilištu u Ulici vojvode Milenka u Beogradu, saopšteno je iz te institucije.

U dopisu koji je upućen Inspektoratu za rad navodi se da je potrebno da ta institucija u roku ne dužem od 15 dana, na osnovu Zakona o Zaštitniku građana, dostavi izjašnjenje o svim činjenicama i okolnostima >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << koje se odnose na taj slučaj, uz obavezno dostavljanje informacija o tome koje mere su preduzete povodom pogibije radnika.

Muškarac (61) poginuo je u subotu u Beogradu kada je pao sa građevinske skele. U Hitnoj pomoći su kazali da je muškarac pao sa velike visine na gradilištu u Ulici vojvode Milenka bez broja.

Zaštitnik građana je saopštio i da je Skupštini Srbije podneo amandmane na Predlog zakona o igrama na sreću, kako bi se njihovim usvajanjem osiguralo potpuno i neometano ostvarivanje prava osoba sa invaliditetom i drugih socijalno ugroženih lica.

Amandmani su podneti na inicijativu Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom Srbije (NOOIS), u vidu izričite garancije usmeravanja dela prihoda dobijenih od igara na sreću u budžetsko finansiranje rada organizacija osoba sa invaliditetom i unapredjenje kvaliteta njihovog života, navedeno je u saopštenju.

Isključivanjem pomenutih garancija, koji su trenutno na snazi u Zakonu o igrama na sreću, smanjio bi se postojeći nivo prava osoba sa invaliditetom, garantovan Ustavom i Кonvencijom UN o pravima osoba sa invaliditetom, na čiju primenu se naša država obavezala, ukazano je u saopštenju iz institucije Zaštitnik građana.

Zamenik zaštitnika gradjana Slobodan Tomić istakao je da su amandmani podneti, jer je predlogom zakona isključeno određenje korišćenja sredstava u namenske svrhe.

Između ostalog, za finansiranje organizacija osoba sa invaliditetom i drugih udruženja čiji je cilj unapredjenje socijalno-ekonomskog i društvenog položaja osoba sa invaliditetom i drugih lica u stanju socijalne potrebe, iako sredstva dobijena od igara na sreću predstavljaju značajan izvor koji može vidljivo doprineti poboljšanju položaja osoba sa invaliditetom i drugih osetljivih društvenih grupa.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.