Izvor: Luftika.rs, 31.Jul.2020, 15:39

Zaraženo još 339 osoba, preminulo 8; Pelemiš: I dalje smo u teškoj situaciji

Prema poslednjim podacima, u Srbiji je zabeleženo još 339 slučajeva koronavirusa.
Preminulo je osmoro ljudi.
Tokom poslednja 24 sata urađeno je 9.436 testora.
Trenutno su na respiratoru 162 pacijenta.
Srbija u teškoj situaciji Srbija je još uvek u teškoj, ali stabilnoj epidemiološkoj situaciji, kaže infektolog i član Kriznog štaba prof. Mijomir Pelemiš.
On dodaje da su bolnice i dalje opterećene, ali da ima dovoljno mesta za zbrinjavanje svih pacijenata >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << obolelih od koronavirusa tokom vikenda, javlja Tanjug.
– Verujem da neće biti razloga da se premeštaju bolesnici iz Beograda u unutrašnjost i obrnuto. Sve bolnice imaju dovoljno mesta za prijem novih bolesnika, jer se više pacijenata otpušta nego što se prima – rekao je Pelemiš.
On je novinarima, nakon sastanka ministra zdravlja Zlatibora Lončara sa direktorima kovid-bolnica, rekao da je broj inficiranih pacijenata u Srbiji na visokom, ali stabilnom nivou i da još nije vreme da se kaže da smo u povoljnoj situaciji.
– Mi smo u teškoj, ali stabilnoj situaciji. Insistiramo da se mere prevencije i dalje strogo sprovode, a to su nošenje maski, fizička distanca, pranje ruku. To je jedino što može da zaustavi infekciju – naveo je on.
Podseća da za koronavirus nema leka i da je vakcina još u fazi ispitivanja, te da nema mesta za opuštanje i da neko pomisli da je virus pobeđen.
– Niko nije pobedio ovaj virus. Možda će ga pobediti vakcina – naveo je on.
Napominje da je u ovom periodu povećan broj bolesnika starije životne dobi i da se dešava ono na šta su lekari upozoravali.
– Upozoravali smo da će doći do zaražavanja mladih koji će onda infekciju preneti starijima koji su se čuvali. Ovo je posledica druženja i nepoštovanja mera prevencije – rekao je on.
Navodi da će biti sve više težih bolesnika u bolnicama.
– Dok u bolnicama ima puno bolesnika u intenzivnim negama i na respiratoru, Srbija neće biti u povoljnoj situaciji – naglasio je Pelemiš.
Upitan kako koronavirus ne uništavaju visoke temperature i UV zračenje, on je rekao da je virus potpuno nov, da je kroz kliničku praksu obično bilo pravilo da visoke temperature ubijaju virus.
– Međutim, svi zaboravljaju na enteroviruse ili u narodu poznate kao stomačne viruse. Oni se javljaju u letnjim mesecima tako da nije ovo jedini virus koji opstaje na visokim temperaturama – zaključio je on.
Oporavak najtežih pacijenata dugo traje Oporavak najtežih pacijenata obolelih od kovida 19 dugo traje, kaže direktor Centra za anesteziju i reanimaciju KCS prof. Nebojša Lađević i dodaje da ne sme biti opuštanja.
– Mi ćemo dugo biti sa pacijentima u intenzivnim negama, jer oporavak bolesnika dugo traje. Zato ne sme biti opuštanja – rekao je on.
Lađević je, nakon sastanka ministra zdravlja, rekao novinarima da za koronavirus ne postoji lek, ni vakcina i da je nošenje maski i održavanje rastojanja između ljudi jedina zaštita u ovom momentu.
– Ako mi koji radimo sa najtežim pacijentima u intenzivnim negama možemo da se zaštitimo maskama i rukavicama, onda mogu i građani – naglasio je on.
U odnosu na mart, kada su u intenzivnim negama uglavnom bili stariji pacijenti, sada je među najtežim pacijentima mlađa populacija.
Lađević kaže da je to bilo očekivano jer u prvom talasu nisu radili fakulteti, škole, a da je sada cirkulacija stanovništva veća i da je se mlađi više zaražavaju.
– Mlađi mogu proći sa blažom kliničkom slikom, a ne moraju. Ako prođu sa blažom kliničkom slikom, neodgovornim ponašanjem ili nerazumevanjem situacije mogu naneti veliku štetu starijima, svojim najbližim – zaključio je on.
Stručnjaci SZO sada tvrde da drugog talasa možda neće ni biti, ali to nije dobra vest

Nastavak na Luftika.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.