Izvor: Radio 021, 30.Jul.2019, 08:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaplenjeno 18.000 ukradenih kulturnih predmeta i uhapšeno 59 osoba

Carinske službe i drugi organi za sprovođenje zakona iz 29 zemalja, koje je koordinisala Španska civilna garda podržana od strane Evropola, Interpola i Svetske carinske organizacije (VCO) tokom operacije Pandora III zaplenile su 18.000 kulturnih predmeta i uhapsile 59 osoba.

Među zaplenjenim kulturnim dobrima su arheološki predmeti, nameštaj, kovanice, slike, muzički instrumenti i skulpture, saopštio je u ponedeljak Evropol. Zaplenjeni su i predmeti koji mogu da olakšaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << trgovinu kulturnim dobrima, kao što su detektori metala.

Većina predmeta koji su zaplenjeni tokom operacije bili su iz evropskih zemalja, međutim, više od 30 objekata je poreklom iz Kolumbije, Egipta, Iraka i Maroka.

Kriminalne grupe koriste prednosti digitalnih platformi za razmenu poruka za prodaju kulturnih artefakata nezakonitog porekla.

U okviru operacije Pandora III, holandska policija organizovala je sedmicu sajber patrole u okviru multidisciplinarne inicijative za sprovodenje zakona: 26 stručnjaka iz 21 zemlje, Evropola, Interpola i VCO odredili su aktivne ciljeve i razvili obaveštajne pakete. Na meti se našlo ukupno 169 sumnjivih veb stranica, što je rezultiralo zaplenom 682 predmeta.

Između 22. i 30. oktobra 2018. godine izvedene su inspekcije u aukcijskim kućama, umetničkim galerijama, muzejima i privatnim kućama, što je rezultiralo hapšenjem 49 osoba i izricanjem 67 administrativnih sankcija. Kontrole luka, aerodroma i graničnih prelaza, rezultovale su hapšenjem četiri osobe, izricanjem tri administrativne sankcije i zaplenom 201 kulturnog predmeta.

Inspekcija arheoloških nalazišta rezultovala je hapšenjem šest lica, izricanjem 49 administrativnih sankcija i zaplenom 909 kulturnih predmeta.

Oko 10.000 arheoloških artefakata zaplenjeno je kao rezultat uspešne istrage koju je sprovela Španska civilna garda, komanda italijanskih karabinjera za zaštitu kulturnog nasleđa zaplenila je 91 keramički predmet i 109 starih kovanica u privatnim prostorijama i poštanskim centrima, dok je poljska policija zaplenila 419 kulturnih predmeta.

Holandska policija je zaplenila Bibliju iz 15. veka koja je ukradena u Nemačkoj pre 25 godina. Ovo retko izdanje je vraćeno u Nemačku. Rumunska policija zaplenila je 128 komada drevne rimske vojne opreme, 134 komada antičke keramike i 189 kovanica iz helenskog i rimskog perioda koje su ukradene sa arheoloških nalazišta.

Nemačka carina je zaplenila drevni kristalni cilindrični pečat Mesopotamije koji je poštom otpremljen u Nemačku. Istraga o pečatu je u toku.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.