Izvor: B92, 21.Jun.2009, 13:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaplenjen eksploziv u Novom Sadu

Novi Sad -- Policija je zaplenila izvesnu količnu eksploziva u stanu supruga savetnice predsednika Izvršnog veća Vojvodine Bojana Pajtića.

Izvor u MUP-u agenciji Beta je potvrdio informaciju o zapleni, ali je naglasio da slučaj nema nikakve veze sa Samita Centralne Evrope u Novom Sadu. Reč je o slučaju gde je "obrada" trajala duže vreme, naveo je Betin sagovornik.

Dežurni istražni sudija Okružnog suda u Novom Sadu Nenad Simović izjavio je da je čuo za događaj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i da je on u nadležnosti Opštinskog suda, a dežurni istražni sudija tog suda Branka Perišić potvrdila je da je eksploziv zaplenjen, ali nije znala koja

je količina u pitanju.

Mediji prenose različite informacije o količni zaplenjenog eksploziva, od četiri do deset kilograma.

"Blic" piše da je neposredno pre početka Samita u stanovima Ivana Đukanovića (48) u Novom Sadu zaplenjen eksploziv visoke razorne noći.

Đukanović, čija je supruga zaposlena u Izvršnom veću Vojvodine, uhapšen je u ponedeljak uveče, tri dana pre početka Samita koji se održavao u Novom Sadu od 18. do 21. aprila.

List navodi da je nakon hapšenja, koje se krilo od javnosti, Đukanović zadržan u pritvoru, a istragom će se ustanoviti njegova ukupna kriminalna aktivnost.

Kako „Blic" saznaje, reč je o visokobrizantnom trotilu, čija je razorna moć pet puta jača od klasičnog plastičnog eksploziva, a zaplenjena količina, za koju ovaj listi tvrdi da je deset kilograma, dovoljna je da raznese u paramparčad novosadski Most slobode. Njegova cena na crnim tržištu se kreće od tri do 5.000 evra po kilogramu.

Đukanović je već tri meseca bio pod prismotrom i odranije je poznat policiji, piše Blic.

Pre četiri godine je privođen zbog trgovine eksplozivnim napravama, a njegovo hapšenje je usledilo nakon opsežnog rada pripadnika Ministarstva policije.

"Čista je slučajnost što je uhapšen u vreme kada je u Novom Sadu organizovan Samit šefova država” kaže izvor „Blica nedelje" iz policije, napominjući da se informacija o Đukanovićevog hapšenja krila upravo da bi se izbegla panika.

Prema rečima našeg sagovornika iz novosadske policije, Đukanović je eksploziv krio na više lokacija po gradu, odnosno u par iznajmljenih stanova.

Pored eksploziva, policija je u stanovima pronašla i naprave za daljinsko aktiviranje.

Tanja Đukanović, supruga osumnjičenog, od dana hapšenja supruga nije viđena na svom radnom mestu, navodi "Blic".

Portal NS kriminal je naveo da je Ivan Đ. javnosti postao poznat na demonstracijama 9. marta 1991, kada je sa policijskog transportera skinuo mitraljez, a da je nekoliko godina kasnije na njega pucao nekadašnji zamenik komandanta Srpske dobrovoljačke garde Branislav Lainović Dugi.

U Srpskom pokretu obnove agenciji Beta je potvrđeno da je Ivan Đ. osoba koja je skinula mitraljez sa transportera, ali da se još nakon pucnjave u Novom Sadu 1994. godine povukao iz stranke.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.