Zamrzavanje muzike u lokalima

Izvor: RTS, 22.Dec.2010, 13:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Zamrzavanje muzike" u lokalima

U okviru kampanje "Zamrzavanje muzike" ugostiteljski objekti, preduzetnici, kabl-operateri, radio-stanice i TV stanice danas u lokalima, od 12 do 13 sati, isključili muziku. Cilj kampanje jeste da se ukaže na visinu naknada za autorska prava.

U Uniji poslodavaca Srbije najavili su da će ugostiteljski objekti, trgovci, preduzetnici, kabl-operateri, radio-stanice i TV stanice danas od 12 do 13 sati isključiti muziku u svojim lokalima i poslovnim prostorijama.

U saopštenju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je navedeno da kampanju "Zamrzavanje muzike" sprovode Unija poslodavaca Srbije, dva najveća udruženja ugostitelja iz Beograda i Novog Sada i još 34 udruženja preduzetnika u 36 gradova i opština širom zemlje.

Cilj kampanje jeste da se prekidom javnog saopštavanja i emitovanja muzike uputi oštar protest upozorenja Organizaciji muzičkih autora Srbije SOKOJ i Organizaciji proizvođača fonograma Srbije (OFPS), ali i nadležnom Ministarstvu za nauku i tehnološki razvoj, zbog toga što su iznosi naknada za autorska i srodna prava na jednakom nivou ili čak veći u odnosu na mnogo bogatije zemlje.

Iz Unije poslodavaca upozoravaju da je država prekršila Zakon o autorskim i srodnim pravima koji je sama pisala, a u kome se navodi da se visine naknada za autorska i srodna prava određuju po uzoru na zemlje koje imaju približno isti bruto nacionalni dohodak po glavi stanovnika kao i Srbija.

U saopštenju se navodi da ugostitelji, trgovci, preduzetnici i svi ostali obveznici plaćanja naknada SOKOJ-u više ne žele da budu deo sistema u kome se otima, krše zakoni i ne postoji odgovornost lica na javnim funkcijama.

Iz Unije upozoravaju da će, ukoliko ne bude bilo napretka po tom pitanju, 22. februara biti organizovano potpuno izbacivanje uređaja za reprodukciju zvuka iz lokala, ali i drugi vidovi protesta.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

"Beovoz" od danas saobraća do Inđije

Izvor: Blic, 22.Dec.2010

Vozovi gradske železnice "Beovoz" od danas saobraćaju i na relaciji od Novog Beograda do Indjije, saopštile su Železnice Srbije...Trasa "Beovoza" koji je do sada saobraćao između Novog Beograda i Stare Pazove produžena je do Inđije...Iz stanice "Indjija" voz polazi ka Novom Beogradu osam puta...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.