Zaključen ugovor o uređenju Trga Republike

Izvor: Radio 021, 12.Dec.2014, 16:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaključen ugovor o uređenju Trga Republike

Zaključen je Ugovor sa najpovoljnijim izvođačem radova za parterno uređenje Trga Republike.

Ovaj trg je deo zaštićene zone starog gradskog jezgra i jedan od najstarijih delova grada u kome je smeštena i najstarija pijaca u Novom Sadu, Riblja pijaca, saopštio je Zavod za izgradnju grada.

Ugovorena vrednost radova je oko 189 miliona dinara, sa rokom izvođenja od 235 kalendarskih dana. Radovi će početi čim se steknu uslovi za dobijanje dozvole za raskopavanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << javnih površina.

"Prethodno smo završili izradu Glavnog projekta parternog uređenja trga kojim je definisan koncept i sadržaj neophodnih radova na uređenju ovog prostora koji je trenutno u vrlo lošem stanju. Posle dugo godina, ovaj potpuno zanemaren prostor u strogom centru grada biće na najkvalitetniji mogući način uređen, a Novosađani će dobiti lep i funkcionalan Trg", navodi direktor ZIG-a, Goran Višnjić

Predviđeno je da se nekadašnji autobuski terminal u svom severnom delu pretvori u privremeni parking prostor, dok će južni deo ovog prostora, prema Dunavskoj i Gimnazijskoj ulici, biti parterno uređen, popločan kavlitetnim materijalima, ozelenjen, oplemenjen urbanim mobilijarom i javnom rasvetom kako bi bio funkcionalan i atraktivan za pešake. Za popločavanje će se upotrebiti klinker opeka koja predstavlja deo davne i gotovo potpuno iščezle graditeljske tradicije Novog Sada. Time će se lokalitet Trga Republike povezati sa pešačkom zonom centra grada i postati njen logičan nastavak.

Na prostoru na kome se nalazi Riblja pijaca postojeća dotrajala parterna obloga biće zamenjena novim, kvalitetnim materijalima, a rešiće se i problem odvođenja atmosferskih voda. Pored toga, planirana je  rekonstrukcija kanalizacione mreže što će omogućiti efikasnije održavanje ovog prostora i značajno unaprediti higijenske uslove na pijaci.

Pored ovoga, radovi će obuhvatiti i rekonstrukciju saobraćajnica i kanalizacione mreže u okolnim ulicama. Ulice u kojima će se poboljšati saobraćajni uslovi su: Miloša Bajića, deo Daničićeve (od Šumadijske do Kosovske) i deo Žarka Vasiljevića (od Dunavske do Miloša Bajića).

Nakon izvođenja svih navedenih radova, prostor će se hortikulturno urediti.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.