Izvor: Radio 021, 28.Jun.2019, 16:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaključen ugovor o koncesiji Apoteke "Novi Sad": "Benu" obećava kvalitetniju uslugu

Ugovor o koncesiji Apoteke "Novi Sad" potpisali su danas gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i generalni direktor apoteke "Benu" Dejan Aleksov.

Potpisivanjem koncesionog ugovora trebalo bi da dođe kraj višegodišnjim problemima sa kojima se suočavala Apoteka "Novi Sad", zaposleni u njoj, ali i Novosađani koji neretko nisu mogli da pronađu adekvatnu zdravstvenu uslugu u nekoj od gradskih apoteka, zbog nestašice lekova.

Kompanija "Benu" posluje na 370 lokacija >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << u Srbiji, čime predstavlja najveći lanac apoteka u državi, a deo je nemačke grupacije "Feniks". U objekte Apoteke "Novi Sad" ulazi na 15 godina.

Predviđeno je da preuzme 28 objekata, kao i 46 radnika gradske apoteke. Po rečima gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića, od ovog posla grad će inkasirati više od pola milijarde dinara. Između ostalog, predviđeno je i da "Benu", kao koncesionar, uloži u renoviranje objekata u kojima će poslovati, dok će Apoteka "Novi Sad" nastaviti da posluje u jednom objektu.

"Mi ćemo zadržati i u jednom malom kapacitetu našu gradsku apoteku, uvek smo spremni da reagujemo ako je potrebno, apoteka će nastaviti da funkcioniše sa jednom apotekom. 'Benu' kao koncesionar je preuzeo obavezu da drži apoteke i u onim delovima grada gde se to njima verovatno ne bi ekonomski isplatilo, ali su preuzeli mrežu gradske apoteke, imajući u vidu interese građana da u svim delovima grada bude dostupno snabdevanje lekovima i farmaceutskim proizvodima", poručuje Vučević.

Po njegovim rečima, dobili su dobrog partnera, a raduje ga to što će novosadske apoteke nastaviti da rade i što će biti "rebrendirane, osvežene i bolje". On se zahvalio i radnicima Apoteke "Novi Sad", koji su, kako kaže, izdržali veliki teret, a koji su se sa pravom bunili i protestovali u centru grada, boreći se za svoja prava.

Generalni direktor apoteke "Benu" Dejan Aleksov ukazuje na to da je ovo prvi koncesioni ugovor koji su potpisali sa državnim apotekama u Srbiji.

"Zahvalni smo vlastima Novog Sada na njihovoj dalekovidosti i delotvornosti. Sigurni smo da ćemo opravdati njihovo poverenje i da ćemo građanima Novog Sada pružiti najbolju zdravstvenu uslugu. Takođe, nadamo se da će i drugi gradovi slediti ovaj primer i krenuti stopama Novog Sada. Po stupanju ovog ugovora na snagu, građani Novog Sada dobiće zdravstvenu uslugu iz oblasti farmacije kakvu do sada nisu bili u mogućnosti da dobiju i ona će biti na najvišem mogućem evropskom nivou", kaže Aleksov, dodajući da im je bezbednost lekova i pacijenata na prvom mestu.

Zamenica predsednika komisije za Javno-privatna partnerstva (JPP) Republike Srbije Andrijana Jovanović navodi da je ovo prvi projekat koji nudi celovito rešenja za sve državne apoteke.

"U fokusu svih projekata JPP je pre svega očuvanje i zaštita javnog interesa. To su dugoročni aranžmani, i tokom tog perioda biće apsolutno zaštićen javni interes, a privatni partner se uključuje da pruža određenu uslugu znatno kvalitetnije i bolje. U ovom slučaju, nivo kvaliteta usluga se podiže u oblasti zdravstvene zaštite", zaključuje ona.

Koncesionim ugovorom predviđeno je ustupanje objekata u Novom Sadu, Futogu, Kaću, Rumenki, Čeneju, Ledincima, Budisavi, Petrovaradinu, Sremskoj Kamenici, Stepanovićevu, Šangaju, Kovilju, Kisaču.

Više o razlozima koji su doveli do urušavanja gradske apoteke možete da pročitate OVDE.

Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.