Izvor: Radio 021, 29.Apr.2021, 13:14

Zahvaljujući ljudskoj dobroti devetogodišnja Kristina Knežević se u maju useljava u svoj prvi pravi dom u životu

Useljenje u zmajevački dom, koji je dobila na poklon od novosadskih umetnica, zahvaljujući humanim ljudima koji su na razne načine priskočili u pomoć, sve su prilike biće sredinom narednog meseca. Kristinu čeka roze soba, a majku dnevni boravak u boji koja beži iz mraka u kojem je do sada živela. Pomoći im se može i dalje: laminat, nameštaj i tehnika su stavke koje nedostaju.

Devetogodišnja Kristina Knežević, o čijem je teškom životu u Gospođincima, gde >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << sa bolesnom majkom Vukosavom živi, 021.rs nedavno pisao, uskoro bi mogla da se useli u renoviranu kuću koju su joj u Zmajevu poklonile novosadske umetnice Violeta Labat i Jasmina Mitrušić.

Kako 021. rs saznaje od Mileta Jovanovića, čija je humanitarna organizacija "Put, istina, život" nekoliko poslednjih godina brinula o Kristini i njenoj majci, nakon što je kuća u Zmajevu nedavno prepisana na ime Kristine Knežević, počeli su radovi na njenoj rekonstrukciji jer je, kako godinama u njoj niko nije živeo, bila u potpuno derutnom stanju.

Zahvaljujući ljudima koji su vrlo dobro razumeli golemu životnu muku ove male porodice koji su o njoj čitali na našem portalu, i koji su potom zdušno priskočili da pomognu, radovi na kući sada već uveliko traju. Do sada je saniran krov: ceo je "pretresen", skinute su stare letve i postavljene nove, skinuti su polupani crepovi i stavljen novi, zamenjene su grede.

Takođe, popravljen je odžak, izvađeni su stari podovi, betonirane su prostorije i stepenište, te prilaz kući. Postavljena je i PVC stolarija, koju je donirao novosadski "Mireks", a potpomogao i "Bos Mont". Gipsarske radove na kući izvodi "Star gips" iz Bačkog Jarka, kikindski "Toza Marković" donirao je pločice za kupatilo a opština Žabalj gipsane ploče za celu kuću.

"Najveća finansijska prepreka za brzo useljenje bio je priključak za struju, ali je i to 28. aprila, rešeno, potpisivanjem ugovora sa 'Elektrovojvodinom', po kojem su Kristina i Vukosava struju dobile po najnižoj mogućoj tarifi", kaže ne malo oduševljeni Mile Jovanović i još više radosne Kristina i Vukosava.

Inače, Kristina Knežević bila je nedavno u Zmajevu da vidi kako napreduje uređenje njenog budućeg doma, i bila je presrećna kada je videla kako radovi napreduju. Poželela je da njena prva prava soba u životu bude roze boje - u njoj će proslaviti svoj junski rođendan, dok je njena mama Vukosava, za svoj prvi pravi dnevni boravak u životu, poželela žutu ne bi li se najzad odmakla od - bukvalno - fizičkog mraka - života bez struje - u kojem je do sada živela.

"Kroz kuću je do sada prošlo nebrojeno majstora: tesara, zidara, PVC majstora, dobavljača materijala... Komšije u Zmajevu su za svaku pohvalu, posebno prve komšije braća Branislav i Božidar Bajić i njihova majka koji su nam dali struju da je koristimo dok radovi traju", priča Jovanović i dodaje:

"Kristina je u komšiluku upoznala drugaricu njenih godina, i uopšte, cela Ulica Petra Drapšina, u kojoj je kuća, prijateljski je nastrojena prema svojim budućim komšinicama o čijoj su teškoj sudbini čuli. Bio sam sa Kristinom, inače odličnom učenicom trećeg razreda, i u poseti novoj školi, gde smo naišli na divne ljude. Verujem da joj se smeši neki bolji život, i njoj i njenoj majci", zaključuje Mile Jovanović.

Jovanović, koji se u ime Kristine i Vukosave zahvaljuje svim dobrim ljudima koji su do sada na razne načine pomogli da njih dve najzad dobiju dom, veruje da će svi predstojeći radovi na, i u kući, biti gotovo tokom maja, posle čega sledi opremanje kuće. U ovom trenutku potrebni su: laminat, nameštaj i tehnika za kuću.

Ostalo je još da se postave novi podovi, uradi fasada i izradi novo kupatilo.

Svi koji mogu da pomogu da Kristini i Vukosavi mogu da se jave Miletu Jovanoviću na 062 172 02 73.

Autor: Snežana Miletić

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.