Izvor: Radio 021, 03.Okt.2020, 09:25

Zagonetka cene umetničkog dela

Poslednjih godina kustos-restaurater i umetnik Luka Kulić je sve zapaženiji na javnoj sceni. Prvo je skulpturom ispred Kulturne stanice "Svilara" pokazao kako i Novom Sadu priliči delo modernog vajarskog izraza.

Potom je žitelje grada podsetio na dugo skrajnute zaslužne građane iz prošlosti, prvog olimpijca Momčila Tapavicu i advokata Ignjata Pavlasa. U utorak uveče u "Svilari" se predstavio i kao osobeni performer-narator; pedesetominutno izlaganje je toliko ubedljivo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << poentirao da je tridesetak posetilaca, svi odredom iz umetničkog ili poslovnog sveta, ostalo zatečeno, nespremni da, mada podstaknuti, odgovarajuće reaguju.

75.000 dinara

Pre nego što se vratio na mesto restauratera u Galeriji Matice srpske, Kulić je desetak godina proveo kao kustos u Muzeju savremene umetnosti. Očito, umetnik je jednom nogom i dalje u Dunavskoj ulici 37. Namerio je da se poigra u javnosti dosta komentarisanom odlukom Vlade Srbije da, usled nevolja nastalih korona pandemijom, slobodne umetnike pomogne za 75.000 dinara. Reč je o akciji poznatoj kao "Umetnik.Sad!" Uslov je da stvaralac ponudi delo, rad, izvođenje po sopstvenom izboru.

Našem sugrađaninu je zasmetalo što se svi umetnički sadržaji jednako kvantifikuju i odlučio je da, u okviru akcije, ponudi krajnje slobodnu formu stvaralaštva kojom bi propitao cenu umetničkog dela. Kako se gradi, ko sve učestvuje u formiranju, koliko zavisi od opštih prilika u društvu...

Slika najfinijim bojama

Mnogo toga je Kulić sagledao pre nego što se odlučio da sa intrigantnim fenomenom upozna javnost izlaganjem u "Svilari". Saznali smo da umetnici često navode (nerealizovane) visoke dolarske svote kako bi svom radu što više pridali na važnosti. Čuven je primer samohvalisanja Damiena Hirsta, jednog od najvećih i najkontroverznijih umetnika današnjice, kako je poznato delo "Platinasta lobanja" prodao za 50 miliona funti. Provera u Poreskom registru Velike Britanije je, međutim, pokazala da niko nije zatražio oslobađanje tolike svote radi umanjenja poreskih obaveza.

Možda i centralni deo programa je uljana slika dimenzije 2x2 metra, rađena najfinijim slikarskim bojama. Sadržaj slike su četiri manje sa najčešćom likovnim motivima (autoprotret, pejsaž, apstrakcija...), dok je istaknutim zlatnim slovima ispisana cifra 75.000,00. Plava površina velike slike je prošarana pojmovima koje je umetnik tokom predavanja naznačio značajnim za određivanje cene umetničkog rada.

Aukcija iznenadila posetioce

Sam umetnik je, posluživši se metodologijom iz predavanja, cenu rada odredio na 3.460 evra. Međutim, svestan sive realnosti života u Srbiji, svojevrsni narativ okončava ponudom prodaje izloženog dela za 75.000 plus dinara. Iznenađeni posetioci kao da nisu došli sebi, niko nije reagovao. Takav tok događaja, umetnik je propratio konstatacijom da publika smatra delo finansijski manje vrednim od Vlade Srbije.

Međutim, pojedini među posmatračima smatraju da performans još nije okončan. Očekuju, naime, da ugledni biznismen iz publike kupi originalno delo perfekcionističke izrade i snažne poruke. Za njega 3.460 evra nije velika svota.

Autor: Živan Lazić

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.