Izvor: Radio 021, 27.Okt.2020, 14:32

Zabranjeni letovi iznad Uvca, Trešnjice i Mileševke - uz izuzetke

Direktorat civilnog vazduhoplovstva odredio je uslovno zabranjene zone letenja Uvac, Trešnjica i Mileševka pa civilni vazduhoplovi i bespilotne letilice tamo neće leteti bez dokumenta izdatog po propisima o zaštiti prirode, navodi se u naredbi koja je objavljena u "Službenom glasniku".

Dokumentom su određene horizontalne granice ova tri dela vazdušnog prostora, a vertikalna granica je 2.100 metara nadmorske visine.

Letenje civilnih vazduhoplova, uključujući i >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << bespilotne vazduhoplove, u zonama dozvoljeno je samo ako je operater vazduhoplova pribavio odobrenje za let koje izdaje Direktorat, navodi se u Naredbi.

Uslovi da se odobrenje dobije su da je upravljač zaštićenog područja dao saglasnost za let u skladu sa zakonom kojim se uređuje zaštita prirode.

Naredba se, kako je navedeno, ne primenjuje na vazduhoplove u stanju nužde, one koji obavljaju hitan medicinski prevoz, uključene u gašenje požara, traganje ili spasavanje, kao i kada se civilni vazduhoplov koristi za potrebe ministarstava unutrašnjih poslova ili odbrane.

Početkom avgusta najmanje šest mladunaca beloglavih supova ispalo je iz gnezda zbog helikoptera koji je bio u niskom letu iznad reke Uvac.

Iako se u javnosti spekulisalo da je vlasnik televizije Pink Željko Mitrović vozio helikopter kojim su ugroženi mladunci beloglavog supa, istina je da se do danas ne zna ko je upravljao i čijim helikopterom. Direktorat civilnog vazduhoplovstva koji bi trebalo da te podatke dostavi kako bi protiv odgovornih bile pokrenute prijave, već mesecima o tome ćuti.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.