Izvor: Radio 021, 22.Apr.2021, 14:02

Za zeleno Novo naselje: Novosađani u nedelju potpisuju peticiju protiv garaža

Grupa građana "Za zeleno Novo naselje" poziva Novosađane na završno potpisivanje peticije za očuvanje zelenila i humanih uslova stanovanja, koje će se organizovati u nedelju, 25. aprila, na prostoru parka u izgradnji između Novog naselja i Detelinare.

Prikupljanje potpisa biće organizovano od 16 do 19 časova, između Ulice Raše Radujkova i Bulevara Evrope, a najmlađi će moći da se zabave uz ekološku predstavu i animatore.

Organizatori navode da akcijom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << "Novonaseljsko proleće" traže da urbanisti planiraju odgovorno, u skladu sa savremenim potrebama čoveka i u interesu svih Novosađana, kako bi se obezbedila ravnoteža između stanova, parking mesta i zelenih površina.

Potpisnici peticije zalažu se za očuvanje zelenih i parkovskih površina uz Bulevar Evrope i prema Veterniku, uz protivljenje izgradnji naplativih, koncesionih garaža na već opredeljenom, javnom prostoru.

Neformalna grupa građana "Za zeleno Novo naselje" nastala je kao reakcija upravo na Nacrt plana detaljne regulacije ovog dela grada koji je predvideo više naplativih garaža u stambenim blokovima, kao i izgradnju višeetažnih na mestima postojećih, neopterećenih parkinga bogatog drvećem.

"Građani i stambene zajednice su uložili oko 400 primedbi na Nacrt plana jer smatraju da ponuđena rešenja ne rešavaju problem nedostajućeg parkinga, već ga samo naplaćuju i otimaju preostali javni i zeleni prostor. Primedbe su uglavnom odbijene na javnoj sednici Komisije za planove 18. februara ove godine, nakon čega je održana akcija pod nazivom 'Novonaseljska čajanka' kojoj se odazvalo više od 1.000 sugrađana. Peticija izražava potrebu građana da jedinstveno kažu 'NE' betonskom nasilju u retkim preostalim humanim delovima grada kao što je Novo naselje, a kako bi se sačuvale preostale oaze porodičnog stanovanja", poručuju u "Zelenom Novom naselju".

Komisija za planove Skupštine grada nije obelodanila svoju odluku ni nakon više od dva meseca od javne sednice na kojoj su građani i nadležni urbanisti iznosili i branili svoje primedbe i argumente.

"U međuvremenu smo saznali od nadležnih institucija da predlagač poluukopanih, naplativih, garaža, Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije ne poseduje tražene studije na osnovu kojih je predložila data rešenja. Obrađivač planova, JP Urbanizam, uputio je na studije koje smo tražili, ali se ispostavilo da su one zastarele i da ponuđeni plan ne rešava urbanističke probleme u novoizgrađenom delu Novog naselja", poručuju građani.

Kako navode, obratili su se svim instancama i iskoristili su sve poznate zakonske mogućnosti kako bi se izjasnili o svom neposrednom životnom okruženju. Iako su inicirali zbog građana u Mesnoj zajednici "Gavrilo Princip" pre godinu i po dana, on nije sazvan uprkos tome što ga zakon predviđa.

Ovom prilikom podsećamo da smo se obratili svim instancama i iskoristili sve poznate zakonske mogućnosti kako bismo se izjasnili o svom neposrednom životnom okruženju. Inicirali smo zbor građana u Mesnoj zajednici Gavrilo Princip pre godinu i po dana, ali on nije sazvan uprkos zakonu koji ga predviđa.

"Građani će u nedelju moći da potpišu i peticiju za očuvanje prirode uz Dunav – Šodroš, Dunavac, Ribarac i Kameničku adu jer smo svi na istom zadatku u gradu koji volimo, a to je odbrana dostojanstvenih uslova življenja i urbane sredine po meri njegovih građana", dodaju u "Za zeleno Novo naselje".

Organizator mole sve učesnike "Novonaseljskog proleća" da poštuju epidemiološke mere. 

Akciju su do sada podržali Društvo arhitekata Novog Sada, Urbanistička straža, novosadske inicijative građana "Sačuvajmo Liman od betona", "Sačuvajmo park kod Muzeja Vojvodine", "Dunavac-Šodroš", Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, Udruženje rekreativnih ribolovaca Šodroš-Dunavac, Udruženje za zaštitu šuma, Pokret Odbranimo šume Fruške gore, NVO Sveti Dunav i Centar za razvoj demokratskog društva Europolis, kao i Ekološki front Novi Sad.

Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Novosađani u nedelju potpisuju peticiju protiv garaža na Naselju

Izvor: NoviSad.com, 22.Apr.2021

Grupa građana „Za zeleno Novo naselje“ pozalo je Novosađane na završno potpisivanje peticije za očuvanje zelenila i humanih uslova stanovanja, koje će biti organizovano u nedelju, 25. aprila, na prostoru budućeg parka između Novog..

Nastavak na NoviSad.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.