Za tri sata rada zarade i 30.000 dinara

Izvor: Blic, 02.Apr.2009, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za tri sata rada zarade i 30.000 dinara

NOVI SAD - Članovi upravnih i nadzornih odbora u gradskim preduzećima mesečno dobijaju nadoknade od 20.000 i 30.000 dinara, a za taj novac najčešće održe jednu do tri kratke sednice. Računica pokazuje da grad njihov angažman godišnje plaća blizu milion evra za i kada bi se oni, poput kolega iz Hitne pomoći, odrekli bar trećine nadoknade, u gradskoj kasi bi ostalo novca dovoljno da se izgradi vrtić za par stotina dece ili se asfaltira nekoliko ulica.

Predsednici upravnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i nadzornih odbora, po zakonu, primaju po 25 odsto zarade direktora, članovi koje je imenovala Skupština grada petinu, a njihove kolege iz redova zaposlenih 10 odsto zarade. Pošto je zarada direktora ograničena na gradonačelnikovu platu od 132.000 dinara, predsednici odbora mogu da budu plaćeni i do 33.800 dinara. Prema podacima iz 16 javnih i komunalnih preduzeća, članovi dva upravna tela dobijaju od 18.000 do 33.000 dinara, zasedaju jednom do dva puta mesečno, a sednice retko traju duže od sat ili dva, koliko je potrebno da daju saglasnost na predložene odluke.

Računajući broj članova upravnih odbora, njihov angažman na godišnjem nivou košta od četiri do šest miliona miliona dinara, a sva ova tela u 16 preduzeća grad koštaju oko milion evra. Ali, iako izgleda da dobijaju pristojnu sumu novca, a ništa ne rade, članovi odbora kažu da njihov posao nije samo dolazak na kratku sednicu.

- Do sada smo imali 15 sednica, u proseku dve mesečno, ali one nisu uvek bile kratke i u nekoliko navrata su trajale i po tri ili četiri sata, odnosno nastavljane su i sutradan, jer je trebalo uskladiti stavove. Sednica je samo deo posla koji radimo. Konkretno, ja lično svake nedelje idem bar po dva puta u preduzeće, a svaki dan se i čujem sa direktorom i rukovodstvom. Imamo i neformalne sastanke ono nekih zadataka, tako da članovi odbori ne primaju samo novac za dolazak na sednicu - navodi Janko Veselinović, predsednik Upranog odbora JKP „Put”.

Predsednik UO „Urbanizma” Gvozden Perković kaže da mu je „dosta priča oko toga koliko dobijaju članovi odbora”.

- Stalno se u javnosti govori o tim naknadama i treba već jednom da se sve to uredi. Treba naći neko rešenje, pa ako treba da niko i ne prima naknade i da se onda vidi ko je spreman da radi, a ko nije. U „Urbanizmu”, konkretno, imamo i tri sednice mesečno, jer se dosta planova razmatra i radi, a pored toga stalno imamo sastanke sa rukovodsvtom oko pripreme materijala. Mislim čak da naš odbor ima više posla nego neki drugi odbori - kaže Perković.

Naznaka o tome da će neko od članova odbora u gradskim firmama slediti primer iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, gde su se u upravi odrekli trećine novca zarad kupovine aparata za rad medicinara, za sada nema. Pojedini članovi odbora jesu za to da se odricanjem od dela novca, pa i cele nadoknade, pomognu neki od projekata neophodnih za razvoj grada, dok većina smatra da treba da budu plaćeni za posao koji rade, što je i stav gradonačelnika Igora Pavličića.

- Naknade u odborima su već organičene jer smo ograničili plate direktora na maksimalnih oko 130.000 dinara, dok su nekad bile i 180.000 dinara. Time smo već uštedeli na godišnjem nivou. U vreme krize je svaki vid štednje dobar, ali ne treba ići u krajnost. Ti ljudi obavljaju važne funkcije i odgovaraju za rad preduzeća jednako kao i rukovodstva i treba ih za to nešto i platiti. Da nema naknada, pitanje je kakva bi bila njihova motivacija - kaže Pavličić.

Najveće nadoknade u odborima GSP

Najviše nadoknade, prema raspoloživim podacima, dobijaju u Upravnom i Nadzornom odboru GSP, gde predsednik prima 33.862, a članovi 27.090 dinara. U „Parking servisu” predsednici odbora primaju 26.480 dinara, a članovi iz redova Skupštine grada 21.180 dinara. U Zavodu za izgradnju grada predsednik UO dobija 30.440, a članovi 24.350, dok u „Zelenilu” šef odbora primi 32.210, a članovi 25.768 dinara mesečno. U „Čistoći” su nadoknade 29.997 dinara za predsednika, i 23.998 za članove. Toliku nadoknadu dobijaju i u odborima „Vodovoda”, dok u „Informatici” predsednik prima 30.000, a članovi 24.000 dinara. Na dnu liste je „Lisje”, gde se predsedniku odbora uplaćuje 23.511 dinara, a članovima 18.809 dinara. I u ostalim preduzećima su primanja članova uprave od 20.000 do 33.000 dinara.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.