Za razvod ćemo ići kod notara?

Izvor: Radio 021, 22.Maj.2016, 22:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za razvod ćemo ići kod notara?

U sve većem broju zemalja postoji tendencija da se sporazumni razvod braka prenese na javne beležnike, a o ovakvom predlogu narednih dana izjasniće se i francuski poslanici.

U Srbiji, kako kažu u Ministarstvu pravde, još nisu predviđene slične nadležnosti notara, ali se očekuje da s vremenom do njih dođemo.

- Preporuka Komiteta ministara Saveta Evrope iz 2012. godine predlaže mere za smanjenje opterećenosti sudova koje podrazumevaju da se pojedini poslovi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << prenose u nadležnost nosilaca javnih ovlašćenja, kao što je odlučivanje o zahtevima o sporazumnom razvodu braka - kaže Nela Kuburović, pomoćnica ministra pravde, ali dodaje da se još ne predviđa ova opcija.

- Zasada će se pratiti efekti primene Zakona o javnom beležništvu i drugih zakona koji regulišu javnobeležničku delatnost, kako bi se na osnovu razultata rada moglo proceniti da li postoji prostor za dalje širenje nadležnosti beležnika. U pojedinim evropskim zemljama već je omogućeno da javno beležništvo obavlja poslove u vezi s porodičnim odnosima, kao što su sporazumni razvod braka i priznanje očinstva - navodi pomoćnica ministra.

Predsednik Javnobeležničke komore Miodrag Đukanović za Novosti kratko kaže da planovi u oblasti pravosuđa još ne predviđaju prelazak sporazumnih razvoda na notare, ali da će se njihova komora boriti da dobije i tu nadležnost.

U Srbiji se godišnje sklopi između 35.000 i 45.000 brakova, a razvede 7.000 - 10.000 parova. Cena sudskog razvoda kod nas zavisi od toga da li je u pitanju sporazum ili tužba. Kod sporazuma, plaća se samo sudska taksa od oko 6.000 dinara, koja se deli na dva dela. Kod tužbe, plaća se taksa u zavisnosti od vrednosti imovine koja se deli, plus usluge advokata. Ceo spor može trajati godinama, pa cena dostiže i nekoliko desetina, pa i nekoliko stotina hiljada dinara.

Autor: Novosti

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.