Za pretnje SMS porukom bivšoj devojci 50 dana zatvora

Izvor: Radio 021, 03.Okt.2017, 20:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za pretnje SMS porukom bivšoj devojci 50 dana zatvora

Od početka primene novog Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, 1. juna, u Novom Sadu je bilo 39 takvih predmeta.

Kako piše "Dnevnik", kažnjeno je 36 osoba. Izrečeno je pet kazni zatvora od pet do 50 dana, a najviše nasilnika je dobilo zatvorsku kaznu u trajanju od 30 do 35 dana. U jednom predmetu izrečena je oslobađajuća presuda, dok su dva prevedena u redovni postupak.

Predsednik Prekršajnog suda u Novom Sadu Kamenko Kozarski kaže da se u >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << najvećem broju slučajeva osuđeni muškarci.

"Važno je napomenuti da nije reč samo o prekršajima počinjenim u bračnoj zajednici već i o vanbračnim vezama, a ima i slučajeva u kojima su akteri bivši momak i devojka. Na primer, ako neko uznemirava bivšu devojku, a imamo takvih slučajeva, njemu se stavi zabrana komuniciranja, kontakta i prilaska, ali ako joj on potom preko mobilnog telefona preti, prekši zabranu i čini ono što mu je nedozvoljeno, sledi upućivanje u zatvor. Od trenutka kada okrivljenom država da rešenje, on ima odnos s državom, a ne s partnerkom, pa ako prekrši ono što mu je država naredila, sledi odgovorajući postupak. Ne može osumnjičeni ni da pomisli da ga je baš briga za ono što su mu 'ovi rekli'", poručuje Kozarski za "Dnevnik".

Okrivljeni imaju pravo žalbe, ali za to vreme sede iza rešetaka. Kozarski navodi da je profil osumnjičenih takav da se često radi o socijalno ugroženima, nedovoljno obrazovanim ljudima, onima koji ne rade i koji su "siromašni duhom i materijalnim sredstvima". Međutim, pojavljuju se i slučajevi kada je reč o situiranim ljudima, pa čak i uspešnim biznismenima.

"Nije presudno da neko nekog udari, već je dovoljno da se pojavila situacija u kojoj postoji mogućnost da će osumnjičeni nastaviti da se nasilnički ponaša, tako da se neka osoba oseća ugroženom", zaključuje Kozarski.

"Poslednji slučaj zabeležen je 18. septembra, u večernjim satima. Radi se o pretnji SMS porukom telefonom. Bivši momak je pretio bivšoj devojci. Policija ga je privela Tužilaštvu, dali su mu rešenje da mu je zabranjeno da joj priđe i da komunicira s njom, što podrazumeva i slanje SMS-a, poruka kompjuterom ili bilo kako, ali on je joj ubrzo, pre isteka 48 sati zabrane, poslao preteće poruke. Bivša partnerka je pokazala policiji njegove poruke, policija ga je pokupila i odvela u pritvor na Klisi. U Prekršajnom sudu je kažnjen s 50 dana zatvora", naveo je predsednik Prekršajnog suda u Novom Sadu.

Podsetimo i to da svaki četvrti mladić u Srbiji smatra da "jedan šamar nije nasilje", te da je devojka koja nosi kratku suknju ili majicu sama kriva ako je neko napadne. Više o tome OVDE.

Autor: Dnevnik

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

BORBA PROTIV NASILjA U PORODICI: Za četiri meseca 131 novosadski nasilnik udaljen iz stana

Izvor: Večernje novosti, 04.Okt.2017, 17:33

Hitne mere zabrane prilaska žrtvi nasilja. Od početka primene novog Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, novosadska policija je izrekla 355 hitnih mera NOVI SAD - Od početka primene novog Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, novosadska policija je izrekla 355 hitnih...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.