Izvor: Radio 021, 25.Maj.2019, 22:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za nepunih pet meseci ubijeno 10 žena - ko je odgovoran?

Iako je država najavila da će zakonske mere i oštrije kazne uticati na to da nasilja bude manje - 10 žena je ubijeno za nepunih pet meseci.

Koliko zakon i mera zabrane prilaska zaista utiču na nasilnike da ne napadaju porodicu?

U Novom Sadu u porodičnoj kući, macolom su juče ubijeni otac, majka i ćerka. Policija sumnja da je ubustvo izvršio zet, koji je zbog porodičnog nasilja imao izrečenu meru zabrane prilaska i komuniciranja. Stručnjaci upozoravaju, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << da preventivne mera pojedinim nasilnicima ne znače ništa.

"Naš najveći problem u ovakvim slučajevima - gde su institucije znale i napravile pogrešnu procenu - je upravo u tome zašto nismo primenili druge zakone, zašto se ne primenjuje Zakonik o krivičnom postupku, pa se onda onaj ko je opasan učinilac zadrži, pa mu se odredi pritvor, a ne da se primeni mera koja potpuno jasno da je on neće poštovati i da on može da učini nešto mnogo opasnije", kaže za N1 Vanja Macanović iz Autonomnog ženskog centra.

"Mislim da je bezbednosna procena morala biti urađena bolje i moralo se mapirati šta je sve ono što predstavlja ozbiljan rizik za ženu. To je očigladno izostalo”, smatra Ivana Zelić iz organizacije za prava žena “Iz kruga – Vojvodina”.

“Policija je ta koja radi procenu bezbednosti, ali u saradnji sa drugim institucijama. Prema novom Zakonu o sprečavanju nasilja u porodici institucije prijave detaljno razmatraju zajedno, naročito kada su, kao u ovom slučaju, uključena maloletna deca. Tu pored policije treba da bude uključen i Centar za socijalni rad i tužilaštvo i svi oni drugi akteri koji su verovatno imali neka saznanja", objašnjava Zelić za RSE.

Da bi nadležne institucije trebalo da rade efikasnije, mišljenja je poverenica za ravnopravnost Brankica Janković:

"Nažalost, i ovaj slučaj stravičnog ubistva potvrdio je da sistem zaštite od nasilja nad ženama nije dovoljno delotvoran uprkos svim merama i aktivnostima koje su preduzimane. U ovom slučaju poseban problem je to što je ubijena žena pre samo dve nedelje prijavila supruga zbog nasilja u porodici, ali očigledno da je neko u lancu odgovornih zakazao."

Zakon o sprečavanju nasilja u porodici usvojen je 2017. Statistika pokazuje da je godinu dana kasnije ubijeno 30 žena. Alarmantna situacija nastavljena je i u ovoj godini.

"Neke stvari su se pomerile. Nije se desilo za ovih godinu i po dana da policija nije izašla na teren. Ja bih rekla da oni trenutno najažurnije rade. Ali što se tiče ovog slučaja, mislim da je problem bio u tome što počinilac nije dobio kaznu zatvora ili pritvora i bio sklonjen, naročito ako postoji sumnja da poseduje oružje", navodi Ivana Perić, predstvanica SOS ženskog centra iz Novog Sada.

Ona predlaže uključivanje nevladinog sektora ukoliko institucije još uvek nemaju kapaciteta za sprovođenje pomenutog zakona.

"Centar za socijalni rad u Novom Sadu poslednjih godinu dana često upućuje žene na nas. Možemo da se čujemo i onda kada mi procenimo da je možda povećan neki faktor rizika. Novi tretman kroz rad sa počiniocima, u koji smo se mi uključili kao SOS ženski centar, gde radimo sa žrtvama a specijalizovani timovi sa počiniocima, i razmenjujemo informacije preko rizika je jako dobra stvar", objašnjava Perić.

Psihoterapeuti kažu da bi država morala da radi bolje, kako bi nasilje bilo sprečeno.

"Izgleda da država nije u stanju da nauči osnovnu abecedu, ili od 1 do 5 sabiranje i ja to sad kažem ovako iz jedne ljute pozicije, iz rada sa ženama koje dobijaju stalno poruke da prijave nasilje, da budu hrabre da izađu iz nasilja, zatim kada prijave i rizik se poveća, to sve statistike govore - država ih onda ne štiti na način na koji bi trebalo", ističe Biljana Slavković, psihoterapeutkinja.

Zabrana kontakta i približavanje žrtvi - jedna je od mera koja se nasilniku najčešće izriče. U praksi to nije garant da do nasilja neće doći. U Srbiji ne postoji sistem po kom se oni, kojima je takva mera izrečena, kontrolišu. Upravo to,  prema oceni stučnjaka, govori da policija i tužilaštvo ne razumeju dovoljno značaj prevencije porodičnog nasilja.

"Policija je dužna da obavesti dežurnog tužioca, dežurni tužilac, takođe, zajedno sa policijom da sagleda sve okolnosti slučaja i da proceni o kakvom se slučaju radi i da se onda donese odluka - da li će se neko zadržati, da li će tužilaštvo tražiti pritvor ili će tužilaštvo da kaže pošaljite prijavu u redovnom postupku, izrecite mu hitnu meru, pa dobro, nema veze, smiriće se on... Neće", naglašava Vanja Macanović.

Statistika pokazuje da svake godine na desetine žena strada u porodičnom nasilju. Ubijene su, uglavnom, žrtve muževa, ljubavnika i neretko sinova.

Autor: N1, RSE

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.